İstanbul Araştırmaları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Bozlağan, 3’üncü havalimanını eleştirenlerin art niyetli olduğunu belirterek, "Projeyi eleştirenler, İstanbul’un artan havayolu trafiği için gerçekçi çözüm önerileri geliştiremiyor, Başbakan Erdoğan’ın neredeyse her projesine karşı çıkıyorlar" dedi.
Marmara Üniversitesi, İstanbul Araştırmaları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Bozlağan, İstanbul’da katıldığı bir konferansta çarpıcı açıklamalarda bulundu. Bozlağan, “İstanbul’a inşa edilecek 3’üncü havalimanına karşı çıkanlar Kanalistanbul’a da karşı çıkmakta. İdeolojik yaklaşım farklılıkları dolayısıyla her iki projeye de eleştirel yaklaşmaktalar. Bir yandan 3’üncü havalimanını eleştirirken, diğer yandan İstanbul’un artan havayolu trafiği için gerçekçi çözüm önerileri geliştirememekteler. Atatürk Havalimanı’na sımsıkı sarılırken, tamamen İstanbul’un içinde kalmış olan bu havalimanının çevreye, şehre ve insan sağlığına verdiği sayısız zararı görmezden gelebilmekteler” dedi.

“ALMANLAR VE RUSLAR NEDEN ELEŞTİRİLMİYOR?”
Eleştirilerin maksatlı olduğunu belirten Şehir Yönetimi Uzmanı Prof. Bozlağan, “Başbakan Erdoğan’ın neredeyse her projesine karşı çıkan çevreler, 3’üncü havalimanına karşı çıktığı gibi ideolojik ve art niyetli gerekçelerle Kanalistanbul’a da karşı çıkarken, Ren-Tuna kanalı, Don-Volga kanalı ve Dinyeper-Bug kanalını hiçbir şekilde gündemlerine almamaktalar. Almanlar Ren-Tuna üzerinden Karadeniz ile Kuzey Denizi’ni, Ruslar Dinyeper-Bug üzerinden Karadeniz ile Baltık Denizi’ni ve Don-Volga üzerinden Karadeniz ile Hazar Denizi’ni birleştirdiler. Bütün bu projeler neredeyse hiç tenkit edilmezken, tarihi geçmişi Sokollu Mehmet Paşa’ya kadar uzanan Kanalistanbul projesi, sırf mevcut hükümet tarafından tekrar gündeme getirildi diye kıyasıya eleştirilmekte. Bu insanlar, yine sırf mevcut hükümet tarafından inşa edildi diye Marmaray’a da binmemekte. Dolayısıyla ideolojik yaklaşımlardan beslenen eleştirilerin bir tarafa bırakılması gerekli. 3’üncü havalimanı bir yandan ekonomiye her yıl milyarlarca dolar katkı sağlarken, diğer yandan en az 100 bin kişiye doğrudan, yüz binlerce kişiye de dolaylı istihdam sağlayacak. Havalimanının inşa edileceği bölgede dikkate değer tarım arazisi bulunmadığı gibi, ormanlık arazilere yapacağı etki de iddia edildiği gibi değil” diye konuştu.

“ÜÇÜNCÜ HAVALİMANI EN DOĞRU YERE İNŞA EDİLİYOR”
Prof. Dr. Recep Bozlağan, “Bölgedeki gölcüklerin tamamı ise vaktiyle işletilen kum, taş ve maden ocaklarının zaman içinde su ile dolmasından oluşan ve bölgenin asli karakterinin parçası olmayan bozulmalardır. Hem insan sağlığını hem de bölgedeki ekosistemi tehdit eden bu gölcüklerin, 3’üncü havalimanı inşa edilmese bile mutlaka kurutulması ve üzerlerinin doldurulması gerekliydi. İstanbul’un bu büyüklükte bir havalimanına ihtiyacı var ve bu bölge, böylesi bir havalimanının inşa edilebileceği en uygun yerlerden biri” şeklinde konuştu.
(İHA)