ZONGULDAK (AA) - Zonguldak Alaplı ilçesine bağlı Gümeli beldesindeki 4 bin 112 yaşındaki porsuk ağacına ziyaretçi akını yaşanıyor.

Dünyanın en yaşlı 5. ağacı olarak tescillenmesinin ardından Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi öğretim görevlisi Dr. Ercan Oktan tarafından araziden alınan örneklerin laboratuvar ortamında incelenmesiyle 4 bin 112 yaşında olduğu belirlenen porsuğun, dünyanın en yaşlı 5 ağacından biri olduğunun açıklanmasın ardından binlerce insan ağacı görmek için Gümeli Beldesine gi̇di̇yor.

Gümeli Belde Belediye Başkanı Ahmet Saydam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun Gümeli ormanlarında Bronz Çağı'ndan bugüne kadar Anadolu'da yaşayan yegane canlı olarak nitelendirdiği porsuk ağacını açıklamasının ardından hafta sonları otobüslerle insanların ağacı ziyarete geldiğini söyledi.

Zonguldak Doğa Koruma ve Milli Parklar Şubesi tarafından ağaca giden patika yolda ve ağacın çevresinde düzenlemeler yapıldığını ifade eden Saydam, şöyle konuştu:

"Türkiye'nin en yaşlı ağaçları Gümeli yaylalarında bulunuyor. Bin ve bin 600 yıllık porsuk ağaçlarının ardından 6 ay önce 4 bin 112 yaşında porsuk ağacı Orman ve Su İşleri Bakanlığı Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından tescillendi. Tabi ağacın duyulmasını ardından Beldemize ayda binlerce insan ağacı görmek için ziyaret geliyor. Özelikle hafta sonları guruplar halinde ziyaretçilerimiz oluyor. Zonguldak Milli Parklar Müdürlüğü ağaca giden patika yolda ziyaretçilerin dinlenebileceği oturaklar ve ağaç çevresinde düzenlemeler yaptı.

2 Bin nüfuslu küçük bir beldeyiz. Ağacı korumak için Bakanlığımızdan çöp konteyneri ve çöp arabası talep ettik. İnşallah bu talebimiz bir an önce yerine gelir. 4 bin 112 yaşındaki porsuk ağacı Beldemize turizm açısından çok şey kazandırmaya başladı. İnşallah daha çok şey kazandıracağına inanıyorum. Yine Beldemizde yayla ve bal şenliklerimiz vardı. Bu etkinliklerimiz hızlı bir şekilde devam edecek."