Amasya’nın Merzifon ilçesinde yaşayan Fatma Başaran, 40 yıldır soba üretimi yapıyor.
Sanayi sitesinde eşine ait imalathanede soba, kova, mangal, semaver ve tandır kebap ocağı üretimini yapan Fatma Erbaşaran, kaynak, sac kesme, bükme, delme ve montaj işlerinde ustalığını konuşturuyor. İşe eşine yardım etmek amacıyla başladığını anlatan 2 çocuk annesi Erbaşaran, “40 senedir bu işi yapıyorum. Eşime yardım etmek amacıyla gelmiştim. Azar azar öğrendim. Sonra hepsini yapmaya başladım. İlk başladığım yıllarda daha büyük sobaları, tuğlalı hepsini yapıyordum. Şimdi soba azaldı. Doğalgaz olduğundan dolayı daha başka şeyler yapıyoruz. Kış sezonunda kova yapıyoruz. Yazın mangal, Tokat kebabı ocağı o çeşitleri yapıyoruz” dedi.
Sektörde erkeklerin çalıştığından dolayı ilk yıllarda imalathaneye gelen müşterilerin kendisini makinelerde çalışırken gördüklerinde şaşırdıklarını ancak zamanla alıştıklarını
anlatan Erbaşaran, eşinin pazarlamaya il dışına gittiği zaman muhasebeye bakan kızıyla 6 personelin çalıştığı imalathaneyi idare ettiğini de belirtti. 63 yaşındaki Erbaşaran, “Siparişleri alıyorum. İşimi yaparken zevk alıyorum. Öğlen eve gidip tekrar geliyorum. Akşam 5’e kadar, işin durumuna göre 7’ye kadar çalışıyorum” diye konuştu.
Baba mesleği sobacılığı sürdürmeye çalışırken 46 yıldır ayın yastığa baş koyduğu eşinin de aynı işe el atmasından mutluluk duyduğunu anlatan 73 yaşındaki Ünal Erbaşaran da, “Çok azimlidir. O hiçbir zaman kaytarmaz. Ben kaytarıyorum. Boş kaldığı zaman da dikiş diker, resim yapar” şeklinde konuştu.
(İHA)