Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İhlas Fuarcılık tarafından düzenlenen 6. Uluslararası Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı Solarex İstanbul’un açılış törenine katıldı.

6. Uluslararası Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı Solarex İstanbul, İstanbul Fuar Merkezi’nde açıldı. Törene Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İhlas Holding Ankara Temsilcisi Yavuz Özgün ile davetliler katıldı.

Açılış töreninde bir konuşma yapan Bakan Yıldız, “Türkiye bugün AB ülkesi ülkelerin bir çoğunun 5-6 yıllık büyümesine denk gelen bir çalışmayı bir büyümeyi gerçekleştirebiliyor bir yıl içerisinde. O yüzden bizim gelişen ekonomimize, enerji arzıyla alakalı her türlü yatırımı yapmak durumundayız. Ama bunlardan daha önemlisi yenilenebilir kaynaklarıyla bunu yapmak zorundayız” dedi.

Türkiye’nin yüzde 26’lık enerjiyi bu kaynaklardan elde ettiğine dikkat çeken Bakan Yıldız, “Türkiye’nin yüzde 26’lık elektrik üretimindeki enerji kaynaklarıyla oranı Avrupa Birliği ülkelerine oranla yaklaşık iki katı. Bu Avrupa da yüzde 13,5 seviyesinde iken Türkiye’de yüzde 26’lar civarında yapıyoruz. Bizim 2023 yılı hedeflerimiz büyüyen enerji arzıyla beraber bunu yüzde 36’lara çıkarabilmek. Yani Türkiye her elde ettiği enerjinin üçte birini bu tür kaynaklardan elde edecek. Bu çok ciddi ve önemli bir kaynaktır” diye konuştu.

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ise, “Bugün 6. kez İhlas Fuarcılık tarafından düzenlenen önemli bir fuarda birlikteyiz. Enerji bir ihtiyacımız. Ülkemizin şuanda enerji bağımlılığı göz önünde bulundurulduğunda yeni teknolojiler ve özellikle temiz enerji dediğimiz ve sürekli bir enerji kaynağına olan ihtiyacımız çok net. 60 milyar dolar civarında her yıl gerçekleştirilen enerji ithalatı ülkemizde yeni arayışların, bu konuda ki teknolojilerin, temiz enerji kaynaklarının çok daha ön plana çıkması da büyük bir ihtiyaç olduğunu gösteriyor. İhtiyacımız olan enerji her geçen gün biraz daha artıyor, çünkü ülkemiz büyüyor. İnşallah cumhuriyetimizin 100. yılında dünyanın 10. büyük ülkesi konumuna geleceğiz” diye konuştu.

İstanbul Üniversitesi, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Yıldız Teknik Üniversitesi Ae2 Project Takımı, İstanbul Teknik Üniversitesi, 9 Eylül Üniversitesi Solaris Takımı ve Hacettepe Üniversitesi Yeni ve Temiz Enerji Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin araçlarıyla katıldığı fuara ilgi beklenin üzerinde gerçekleşti.

Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı, planlanan etkinlikleri ile hem katılımcı firmalara hem de ziyaretçilerine temiz enerjinin önemini anlatmayı hedefliyor. Sempozyumların yanı sıra firma konferanslarının düzenlendiği fuarda, ziyaretçilerin de katılım göstereceği şekilde planlanan birçok farklı etkinliklerden oluşuyor. Özellikle renkli seminerler gerçekleştirilecek fuarda, sektörün öncü kuruluşları verecekleri konferanslar ile sektörü aydınlatacak.