Dünyadaki savaşlara dikkat çekmek için yola çıkan 63 yaşındaki Leonardus Vercauteren, Belçika’nın Nieuwpoort şehrinden Çanakkale’ye kadar 3 bin 900 kilometre yürüdü.
63 yaşındaki Leonardus Vercauteren, 23 Mayıs’ta Belçika’nın Nieuwpoort şehrinden yola çıkarak, 3 bin 900 kilometre yol kat etti. Vercauteren, dünya üzerindeki savaşlara dikkat çekmek için Eceabat ilçesi sınırları içindeki Gelibolu Yarımadası Tarihi Alanı’na geldi. Vercauteren’i Eceabat Belediye Başkanı Adem Ejder ve Avusturalya’nın Çanakkale Konsolosu Dylan Wallsh karşıladı.
Vercauteren, Başkan Adem Ejder’e çeşitli hediyeler verirken, Ejder de kendisine ait el yapımı tespih takdim etti. Vercauteren’e Tesbihin parmaklar ile çekilişini gösteren Ejder, "Tespih çektikçe bizi hatırlarsınız" dedi. Bunun üzerine Vercauteren’in gözleri doldu. Vercauteren, Türk halkının misafirperverliğinden çok memnun kaldığını ifade etti.
Leonardus Vercauteren, maksadının 1. Dünya Savaşındaki cephe hatlarını gezerek Unicef’in çocuk askerler, fakir ve hasta çocuklar kampanyası ile insan hakları derneklerine desteklemek olduğunu belirtti. Sırasıyla Belçika, Fransa, İtalya, Slovenya, Hırvatistan, Arnavutluk, Makedonya ve Yunanistan gibi ülkelerden geçerek Türkiye’ye ulaştığını söyleyen Vercauteren, "Yolculuğum sırasında birçok savaş anıtı ve mezar gördüm. Bunları görmek hiç de iyi bir şey değildi. Ancak buluştuğum arkadaşlardan çok etkilendim. Özellikle Türk, Avusturalya ve Yeni Zelanda dostluğunu bu organizasyon ile gördüğüm için çok mutluyum. Artık savaş değil barış gerekiyor. 6 Ağustos’ta doğum günümün olduğu gün yolumu kaybetmiştim, çok yoruldum. Hırvatistan’da bir otele gittim. Ancak otelin dolu olduğu söylendi. Bugün benim doğum günüm dediğimde ise o zaman bizim misafirimizsiniz dediler. Çok sevindim. Hiç bir şeye para vermedim. Her şey bedavaydı. Çok keyif aldım” dedi.
(İHA)