RİZE (AA) - Rize Halk Sağlığı Müdürü Faik Özşahin, veremin insandan insana hapşırma, öksürme gibi yollarla bulaştığı düşünüldüğünden bu durumda tek kullanımlık mendil kullanmak, hasta kişilerle temastan kaçınmanın uygun bir korunma yöntemi olduğunu bildirdi.

Özşahin, 68. Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'de yeni tespit edilen verem hastasının her yıl ortalama yüzde 6-7 oranında azaldığını ifade etti.

Hastalığın, tedavi görmemiş verem hastalarının öksürük, aksırık, hapşırma gibi solunum yoluyla dışarıya attığı mikroplu havanın solunmasıyla bulaştığını belirten Özşahin, "Tedavi edilmeyen her hasta 10-15 kişiye hastalığı bulaştırmaktadır. Bulaşma en çok hastayla yakın temasta olan aile bireyleri ve yakın çalışma arkadaşları arasında olur. Tedavi edilen hastalar da 2-3 hafta sonra bulaşıcılık büyük oranda yok olur" ifadelerini kullandı.

Hastalığın en çok akciğer olmak üzere bütün organlarda oluşabileceğine dikkat çeken Özşahin, şöyle devam etti:

"Hastaların öksürük, balgam, kanlı balgam, iştahsızlık, kilo kaybı, gece terlemesi ve göğüs ağrısı gibi şikayetleri olur. Tedaviye rağmen 2–3 haftadan uzun süren öksürüklerde verem savaş dispanserleri ya da aile hekimlerine başvurmak gerekir. Tanı balgamda verem mikrobunun görülmesiyle konur. Hastanın şikayetleri, akciğer filmi, yapılan test ve diğer bulgular veremle uyumlu ise mikrop görünmeden de verem teşhisi konulabilir ve tedavisine başlanır."

Özşahin, hastalıktan korunmada el yıkamanın çok önemli olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Hastalığın insandan insana hapşırma, öksürme gibi yollarla bulaştığı düşünüldüğünden bu durumda tek kullanımlık mendil kullanmak, hasta kişilerle temastan kaçınmak uygun bir korunma yöntemidir. Bol sıvı tüketilmesi, iyi beslenilmesi, evde istirahat etmeye dikkat edilmesi ve bulunduğumuz kapalı ortamların sık sık havalandırmaya özen gösterilmesi önemlidir."