Kayseri’nin Develi ilçesinde bulunan tarihi Sivasi Hatun Camii’nde bin 111 taneli tespih, 740 yıldır bozulmadan muhafaza ediliyor. 20 metrelik tespihin savaşlardan önce hatim edilmek üzere ‘Salatı Nariye’ duası için hazırlandığı belirtiliyor.
Selçuklu mimarisinin güzide eserlerinden olan tarihi Sivasi Hatun Camii’nde bulunan bin 111 taneli 740 yıllık tespih görenleri şaşırtıyor. Yarım asrı aşkın süredir cami içerisinde bulunan tespihin ‘Salatı Nariye’ duasının hatmi için andız ağacından yapıldığı ve savaş, afet durumlarında cami cemaati tarafından dua hatmi için kullanıldığı öğrenildi. Dev tespih hakkında bilgiler veren Sivasi Hatun Camii İmam Hatipi Oktay İşçi, tarihi tespihin toz tutmama özelliği olduğunu söyleyerek, çürüme veya paslanma gibi bir durumunun olmadığını da ifade etti. İşçi, tespihin bin 111 adet tanesi olduğunu belirterek, o yüzyıllarda ‘Salatı Nar’ isimli duanın sabah namazlarından sonra okunması için kullanıldığını söyledi.
Sivasi Hatun Camii hakkında da bilgi veren İşçi, tarihi caminin şu ana kadar hiç cemaat çokluğundan dolayı taşmadığını söyledi. Camiyi yaptıran hayırsever Sivasi Hatun’un duası sayesinde caminin taşmadığını ifade eden işçi, bunda Sivasi Hatun’un, "Bu caminin cemaati o kadar çok olsun ki, cemaat taşmasın" duasının hikmetinin olabileceğini kaydetti.
(İHA)