AB Türkiye Delegasyonu, AB’nin Ukrayna’da yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerini memnuniyetle karşıladığını bildirildi.
AB’nin Ukrayna’da yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerini memnuniyetle karşıladığı bildirilerek, Ukrayna’nın ekonomik ve siyasi istikrarının sağlanması bakımından yeni Cumhurbaşkanı ile yakın ilişki içerisinde olmayı bekledikleri ifade edildi. AGİT/DKİHO (Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi) ilk değerlendirmelerine göre, Ukrayna’daki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yüksek katılım sağlanmış olmasının ve resmi makamların uluslararası taahhütlere büyük ölçüde bağlı kalındığı aktarılan açıklamada, ülkenin doğrusunda yer alan iki bölgedeki tekin olmayan güvenlik ortamına rağmen, temel özgürlüklere saygı duyulan gerçek anlamda bir seçimin yapılması konusunda net bir kararlılık sergilemelerini olumlu bir gelişme olarak not edildiği kaydedildi.
Açıklamada, “Bütün Ukraynalılar bu seçimi ülkenin her şeye yeniden başlaması için bir fırsat olarak görmeli ve nihai sonuçları kabullenerek bu yeni döneme başlamalılar. Bu seçimlerin başarıyla gerçekleştirilmiş olması, gerginliğin azaltılması ve tüm Ukraynalılar için güvenliğin yeniden tesis edilmesi amacı doğrultusunda atılmış önemli bir adımdır. Tüm tarafların Cenevre Ortak Açıklaması, seçim süreci ve sonuçlarına bağlı kalmayı sürdüreceklerine inanıyor ve Rusya Federasyonu’nun, Ukrayna halkının iradesine saygı göstereceğine ve yeni Ukrayna Cumhurbaşkanı ile diyalog içerisinde olacağına ilişkin açıklamalarını memnuniyetle karşılıyoruz. Gerginliğin azaltılması amacıyla silahlı gruplara baskı yapılması dahil olmak üzere, bu yapıcı istikamette somut adımların arttırılmasını bekliyoruz” ifadelerine yer verildi.
Büyük ihtiyaç duyulan kapsamlı reformların uygulamaya geçirilmesi amacıyla Ukrayna’nın ve halkının artık barış ve istikrara kavuşması gerekli olduğu altı çizilen açıklamada şunlar kaydedildi:
“Ulusal birlik toplantıları farklı siyasi birikimlere sahip farklı bölgelerden Ukraynalıların bu zorluğa göğüs germeye hazır olduklarını göstermiştir. AB bu çabalarında Ukrayna’ya destek olmaya hazırdır ve diğer uluslararası ortakların da aynı şekilde hareket edeceklerine inanmaktadır.”
(İHA)