SAMSUN (AA) - IPA Sivil Koruma Programı kapsamında "AB Ev Sahibi Ülke Desteği Masa Başı Tatbikatı", Samsun Afet ve Acil Durum Müdürlüğünün (AFAD) ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Samsun AFAD Müdürlüğünde afet anında uluslararası yardımların koordine edilebilmesi amacıyla düzenlenen tatbikata AFAD, Dışişleri, Gümrük ve Ticaret, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme, Sağlık bakanlıkları, Kızılay ile Slovenya, Makedonya ve AB Sivil Korunma Mekanizması uzmanları katıldı. 

Tatbikatta AFAD Samsun Arama Kurtarma Birliği, katılımcılar için gösteri yaptı. Enkazda köpekli arama ile kazazedenin yer tespiti için cihazlı arama tekniklerinin uygulandığı gösteride, yüksek yerlere tırmanma ve kazazedeyi buradan sedyeyle güvenli şekilde indirme yöntemleri gösterildi.

- "AFAD, Avrupa ile tecrübelerini paylaşmaya hazır"

AFAD İl Müdürü Erkan Koparmal, AA muhabirine, etkinliğe ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını söyledi.

AFAD’ın edindiği tecrübeleri AB ülkeleri ile paylaşmaya hazır olduğunu dile getiren Koparmal, "Türkiye Afet Müdahale Planı yürürlüğe girdi. Biz çalışmalarımızı bu plan doğrultusunda yapıyoruz ancak uluslararası, ortaklaşa yapılan operasyonlarda ülkeler arası yardımın nasıl olacağını bu tatbikatla ortaya koyduk. Tatbikatla uluslararası yardımda nasıl hareket edeceğimizi belirledik" dedi. 

- "Birbirimize hem öğretiyoruz hem öğreniyoruz"

Program yöneticisi ve Slovenya Masabaşı Tatbikatları Ana Uzmanı Cvetka Morin, afet durumunda yapılabilecekler hakkında bilgi paylaşımında bulunmanın önemine değindi.

Tatbikatta yeni bir şeyler öğrendiklerini ifade eden Morin, "Türkiye'nin kendi kendine yeter durumda olduğunu gözlemledik. Bazı durumlardan çok etkilendik. Özellikle dış tatbikatlarda çok iyi durumda olduğunu gördük. Bir afet durumunda Türk ekibinin yardıma gelmesi durumunda işlerini başarıyla tamamlayabileceğinden emin olduk" diye konuştu.