BOLU (AA) - Abant Gölü'nde, endemik türlere zarar veren istilacı balıkları yakalama yarışması düzenlendi.

Olta Balıkçılığı Federasyonu (OBAF) Başkanı İsmail Atalay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile ortaklaşa Abant'ta "istilacı tür" olarak belirlenen sazan ve kadife balığının avlanması için yapılan ve iki gün süren yarışma düzenlediklerini söyledi.

Yarışmaya birçok ilden gelen 40 takımdan toplam 80 yarışmacının katıldığını, gösterilen ilgiden son derece memnun olduğunu anlatan Atalay, "Bizim burada amacımız göllerdeki endemik türlerin korunmasını sağlamak ve kamuoyu oluşturmak. Bunu da Abant'ta sağladık diye düşünüyorum" diye konuştu. 

- "Bilinçsizce bırakılan balıklar endemik türleri yok ediyor"

Atalay, ülkede son yıllarda olta balıkçılığına olan ilginin arttığına da dikkat çekerek, "Oltayla balık avlamak bir tutku. Bunu yaparken doğaya zarar vermeden ve doğadakini koruyarak yapmamız gerek. Bunu yapabilmek için de bilinçli olmamız gerek. Bilinçsiz bir şekilde göllere ve derelere bırakılan başka türdeki balıklar, göl ve derelerdeki türlerin nesillerinin yok olmasına, yaşam alanlarının daralmasına neden olmakta. Biz bunun önüne geçebilmek için çalışmalar yapıyoruz" şeklinde konuştu.

Abant'ta düzenlenen yarışmada Abant alabalığına her hangi bir zararın verilmediğine de dikkat çeken Atalay, "Bu yarışmaya katılanlar bilinçli olarak buraya geldi. Yarışmacılar Abant'ta hangi balığın tutulması gerektiğini biliyor. Yarışmacılarımız sazan ve kadife balıklarını tutarak, gölde bulunan Abant alabalığının yaşam alanını genişletmeye çalıştılar. Bunda da başarılı olduklarını düşünüyorum" sözlerine yer verdi.

 Atalay, yarışmanın sonunda dereceye girenlere ödül olarak, 6 olta takımı ile 2 kişilik bot verildiğini kaydetti.