McCain'in ofisinden yapılan yazılı açıklamada, beyin kanseriyle  savaşan ünlü Cumhuriyetçi senatörün yerel saatle cumartesi günü öğleden sonra  öldüğü kaydedildi.

Geçen yazdan bu yana beyin kanseri dolayısıyla tedavi gören McCain'in  son anlarında ailesiyle olduğu belirtildi.

TEDAVİSİNİ DURDURMAYA KARAR VERMİŞTİ

Önceki gün ailesi, McCain'e uygulanan tedavinin artık  sonlandırıldığını açıklamış, bu karar McCain'in son günlerine yaklaştığı şeklinde  yorumlanmıştı.

Zaman zaman ABD Başkanı Donald Trump'a yönelik eleştirileriyle de  gündeme gelen McCain, hem Cumhuriyetçiler hem de Demokratlar tarafından takdir  edilen bir senatör olarak biliniyordu.


2008 yılında yapılan başkanlık seçimlerinde Demokrat aday Barack  Obama'ya karşı Cumhuriyetçi Parti'yi temsilen başkan adayı olarak yarışan McCain  seçimleri kaybetmişti. Cumhuriyetçi Parti çevrelerinde her zaman ağırlığı olan  isimlerden McCain, 1967-1973 yıllarında Vietnam Savaşı'nda esir olarak  tutulmuştu.

1981 yılında ABD Kongresine ilk kez giren McCain, o tarihten bugüne  farklı kademelerde memleketi Arizona'yı temsil ediyordu.

ÇOK SAYIDA İSİM TAZİYE MESAJI YAYIMLADI

ABD Başkanı Donald Trump, hayatını kaybeden  Cumhuriyetçilerin önde gelen isimlerinden Arizona Senatörü John McCain'in  ailesine taziye dileğinde bulundu. 

Trump, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, McCain için başsağlığı  dileyerek, "En derin taziye ve saygılarımı Senatör John McCain'in ailesine  sunuyorum. Dualarımız ve düşüncelerimiz sizinle beraber!" ifadelerini kullandı.

 ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence de Twitter hesabından yaptığı  paylaşımda, kendisi ve eşinin, McCain ailesine en derin taziyelerini sunduğunu  ifade etti.

Hem Cumhuriyetçi hem de Demokrat Parti çevrelerinde saygın yeri olan  McCain için Trump ve Pence'in yanı sıra çok sayıda siyasetçi ve kanaat önderinden  de taziye açıklamaları geldi.

Önceki ABD Başkanı Barack Obama, yazılı açıklamasında, McCain'in  Amerikan siyasetinde ayrıcalıklı yere sahip olduğunu ve kendisini her zaman  minnetle anacaklarını vurguladı.

Obama'nın yardımcılığını yapan, McCain'in yakın arkadaşı Joe Biden da  yazılı açıklamasında McCain'in her şeyden öte iyi bir arkadaş olduğunu ve çok  özleneceğini kaydetti.

McCain'in ailesine taziye mesajı yağdı

ABD Kongresinde görev yapan hemen tüm Senato ve Temsilciler Meclisi  üyeleri de yaptıkları açıklamalarla McCain'in ailesine taziye dileklerini iletti.

McCain'in en yakın arkadaşlarından biri olarak tanınan Güney Carolina  Senatörü Cumhuriyetçi Lindsey Graham, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "En yakın  arkadaşlarımdan ve akıl hocalarımdan birini kaybettim. Amerika ve özgürlük en  büyük savunucularından birini kaybetti." değerlendirmesinde bulundu.


CAIR'den taziye açıklaması

Öte yandan ABD'deki en önemli Müslüman hakları savunucusu sivil toplum  kuruluşu Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi (CAIR) Başkanı Nihad Awad, yazılı  açıklamasında, McCain'in ölümü dolayısıyla ailesine başsağlığı dileğinde bulundu.

Awad, "Amerikan Müslüman toplumu, bir 'ilkeler adamı' olan McCain'in  yasını tutan tüm Amerikalılara katılmaktadır." ifadesini kullandı.

ABD'de Cumhuriyetçilerin önde gelen isimlerinden, bir dönem partisinin  başkan adayı olan Arizona Senatörü John McCain, 81 yaşında hayatını kaybetmişti.  McCain'in ofisinden yapılan yazılı açıklamada, beyin kanseriyle savaşan ünlü  Cumhuriyetçi senatörün yerel saatle cumartesi günü öğleden sonra öldüğü  kaydedilmişti.

Zaman zaman ABD Başkanı Trump'a yönelik eleştirileriyle de gündeme  gelen McCain, hem Cumhuriyetçiler hem de Demokratlar tarafından takdir edilen bir  senatör olarak biliniyordu.

2008 yılında yapılan başkanlık seçimlerinde Demokrat aday Barack  Obama'ya karşı Cumhuriyetçi Partiyi temsilen başkan adayı olarak yarışan McCain  seçimleri kaybetmişti. Cumhuriyetçi Parti çevrelerinde her zaman ağırlığı olan  isimlerden McCain, 1967-1973 yıllarında Vietnam Savaşı'nda esir olarak  tutulmuştu.

1981 yılında ABD Kongresine ilk kez giren McCain, o tarihten bugüne  farklı kademelerde memleketi Arizona'yı temsil ediyordu.

JOHN MCCAIN KİMDİR?

Savaş kahramanı, parti disiplinine uymayan bir siyasetçi ve ABD Başkanı Donald Trump'ı en çok eleştiren Cumhuriyetçi - 81 yaşındaki Senatör John McCain'e yıllar boyunca bu unvanlar yakıştırıldı. Washington'da inatçılığı ve sağduyulu muhafazakarlığıyla tanınan McCain, 2008 yılında kendinden genç Cumhuriyetçi rakiplerini alt ederek Barack Obama'nın karşısında partisinin ABD Başkanı adayı olmuştu.

Eski bir donanma pilotu olan McCain, Temmuz 1967'da ölümden dönmüştü. Bulunduğu geminin yakıt tankı yanında patlayan bir bomba sonucu çıkan yangın, gemideki 134 kişinin ölümüne yol açmıştı.

Bundan üç ay sonra uçağı Vietnam semalarında vuruldu, hayatının sonraki beş yılını savaş esiri olarak geçirdi. Babasının amiral olması nedeniyle erken bırakılması teklif edildiyse de kendisi bunu reddetti. Savaş esirliğinin iki yılını hücre hapsinde geçirdi, dayak ve işkenceye maruz kaldı. Bu işkenceler bedeninde kalıcı hasarlar bıraktı.

1973'te serbest bırakıldıktan sonra ülkesine döndü ve erken emeklilik teklifini reddederek 1981'e kadar donanmanın Senato irtibat subayı olarak çalıştı.

O yıl Arizona'ya taşınan McCain burada siyasi kariyerine başladı ve 1982'deki seçimde eyaleti Senato'da temsil etme hakkını kazandı.

"DİNDAR SAĞCILAR" İLE ANLAŞMAZLIK YAŞADI

2000'de George W. Bush'un karşısına Cumhuriyetçilerin ABD başkanlığı için aday adayı olarak çıkan McCain, iyi başladığı ön seçim kampanyasında partinin "dindar sağcıları" ile anlaşmazlığı sonucu desteğini yitirmeye başladı.

2008 yılında başkan yardımcısı adayı olarak Hristiyan muhafazakar Sarah Palin'i göstermesi, Cumhuriyetçilerin dindar kanadının desteğini alabilmek içindi. Bu işe yaradı ve McCain Obama'nın karşısına çıkmayı başardı ancak seçimi kaybetti.

Seçimden önce partisinin bir mitinginde mikrofon uzattığı destekçilerden birinin "Obama'ya inanamam, güvenemem. Onun bir Arap olduğunu okudum" demesi üzerine mikrofonu geri alarak "Hayır hanımefendi, o düzgün bir aile babası bir vatandaş. Sadece ülkenin yönetimine dair temel konularda anlaşamıyoruz ve bu seçim kampanyası da bunun hakkında" demişti.

McCain siyasette fikirlerinin yaratacağı tartışmalardan hiç korkmadı, özellikle de Donald Trump'ın iktidara gelmesinden sonra.

Bazı fikirleri daha keskinleşse de eşcinsel birliktelikler, kürtaj ve göç reformu gibi konularda muhafazakarlara göre ılımlı kalan görüşleri nedeniyle muhafazakar tabandan tepki de aldı.

Irak Savaşı'nın en büyük destekçilerinden biri olan McCain, ülkeye gönderilen asker sayısının artırılmasını da istiyordu.

Senato Silahlı Hizmetler Komitesi Başkanı olarak dış politika ve askeri politikalar konusunda şahin tutumuyla bilinen McCain, Obama'ya karşı yarıştığı dönemde askeri konulardaki uzmanlığının rakibinden çok daha fazla olduğunu, bu nedenle daha iyi bir başkomutan olacağını söylüyordu.

SURİYE'DE MUHALEFETE DESTEK

McCain Suriye'deki silahlı muhalefeti Esad ve IŞİD'e karşı destekliyordu.

Bunun için 2014 yılında Türkiye'ye gelerek Gaziantep'te Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) komutanlarıyla görüştü. ÖSO'nun hem IŞİD'e hem Esad'a karşı iki cephede savaştığını söyledi ve örgütün daha fazla silahlandırılması gerektiğini, özellikle de hava savunma silahları verilmesi gerektiğini belirtti.

2013 yılında da Amerikan medyasına konuşan bir muhalif lider, McCain'in Türkiye - Suriye sınırını geçerek bölgedeki muhaliflerle görüştüğünü söylemişti.

McCain'in bu ziyaretinden fotoğrafların ortaya çıkmasının ardından Suriye hükümeti, McCain'i ülkeye yasa dışı yollardan girerek yasaları ihlal etmekle suçlamıştı.

TRUMP İLE İLİŞKİSİ

Arizona Senatörü McCain, Trump'ın Rusya ile ilişkileri düzelteceğine yönelik açıklamalarını her zaman eleştirdi ve 2016'nın son günü yeni yıla Ukrayna donanmasından askerlerle girdi.

Twitter paylaşımında "#Putin'in saldırganlığına karşı onlarla birlikteyiz" dedi.

Trump'ın başkan adaylığı döneminde, 2005 yılından kalma bir ses kaydında kadınlar hakkında kullandığı aşağılayıcı ifadeler nedeniyle Trump'tan desteğini çektiğini açıkladı:

"Trump'ın kadınlara saldırması ve ulusumuzdaki, toplumumuzdaki kadınları alçaltması benim desteğimi sonlandırmama yol açtı."

Temmuz 2017'de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ABD'deki seçim sonuçlarını etkileme girişiminde bulunmasının yanına kaldığını söyledi.

DEMOKRATLARLA İŞBİRLİĞİ 

Tecrübeli Cumhuriyetçi, yıllar boyunca defalarca ideolojik nedenlerle kendi partisine karşı oy kullandı veya Demokratlarla işbirliği yaptı.

Bunlardan biri, George W. Bush'un vergi indirimine karşı kullandığı, diğeri ise yine aynı dönemde Demokratlarla birlikte sera gazı salımını azaltmak için kullandığı oydu.

2007 yılında iki partiden siyasetçilerin birlikte hazırladığı göç yasasına imza atanlardan biriydi. Yasa kabul edilseydi ülkedeki yasa dışı göçmenler affedilecek, öte yandan sınır güvenliği de sıkılaştırılacaktı.

2002 yılında Demokrat Senatör Russ Feingold ile birlikte sermaye ve lobi gruplarının seçimler üzerindeki etkisini azaltmayı hedefleyen bir yasa tasarısı da hazırladı.

Trump'ın göçmenlere seyahat yasağı getirmesine karşı çıkarken bunun "Amerikan değerlerine" karşı olduğunu ve "IŞİD'e daha fazla propaganda malzemesi vereceğini" söyledi.

Trump'ın ilk telefon konuşmasında Avustralya Başbakanı Malcolm Turnbull ile gergin bir görüşme yapmasının ardından Avustralya'nın ABD Büyükelçisi Joe Hockey'i arayarak ülkelerinin ilişkilerine "sarsılmaz desteğini" açıkladı.

McCain Avustralya'daki savaş anıtını ziyaret ederken

McCain 2017'de Suriye'ye giderek oradaki ABD askerlerini ziyaret etti. Trump'ın Suriye'deki savaşı bitirmeyi öncelikleri arasına koymamasını "Amerikan tarihinde bir diğer utanç sayfası" olarak niteledi.

Altı dönem boyunca senatörlük yapan McCain'e geçen yıl beyin kanseri teşhisi konulmuştu. Bir göz operasyonu için girdiği ameliyatta, beyninde gliyoblastom adlı agresif bir tümör tespit edilmişti.

Teşhisin ardından ABD Başkanı Donald Trump, dualarının kendisiyle olduğunu açıklarken eski ABD Başkanı Barack Obama ise "McCain bir Amerikan kahramanı… Kanser neyle karşılaşacağını bilmiyor" dedi.

2017 yılında moralinin iyi olduğu açıklansa da, teşhisten yaklaşık bir yıl sonra, 24 Ağustos 2018'de McCain'in tedavisine devam etmeyeceği açıklandı.

Yaşlı savaşçının kanserle verdiği savaşı kaybettiği anlamına gelen bu karar, siyaset dünyasını yasa boğdu.

McCain'e yakın kaynaklar Mayıs 2018'de NBC kanalına tecrübeli siyasetçinin cenazesine Trump'ın gelmesini istemediğini, onun yerine Başkan Yardımcısı Mike Pence'in gelebileceğini söylemişti.