SAMSUN (AA) - ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma ve Amerikan Büyükelçiliğini Tel Aviv'den Kudüs'e taşıma yönündeki planına Samsun, Amasya, Çorum, Kastamonu ve Çankırı'da tepki gösterildi.

Samsun'da Anadolu Gençlik Derneği (AGD) öncülüğünde Site Camisi önünde "Ayağa kalk, Kudüs İslam'ındır" sloganıyla toplanan sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve vatandaşlar, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma planını protesto etti.

AGD Samsun Şube Başkan Yardımcısı Ömer Faruk Karaman, grup adına yaptığı açıklamada, Amerika ve İsrail'in kanlı ortaklığı ile işgal girişiminin devam ettiğini, buna İslam ülkelerin beraber karşı çıkmaları gerektiğini söyledi.

Kudüs'ün, Müslümanların onuru olduğunu, bu yanlıştan dönülmesi gerektiğini vurgulayan Karaman, "Biz bu coğrafyada Amerikan bayrağı görmek istemiyoruz. Siyonist kukla Trump, kısa sürede nasıl bir yanlışın içinde olduğunun farkına varacaktır. Kudüs bizim onurumuz, iffetimizdir. Böyle hadsiz ve hukuksuz bir süreci kimse politik söylemi ile izah edemeyecektir." dedi.

İslam birliğinin bir an önce kurulması gerektiğini dile getiren Karaman, şunları kaydetti:

"ABD, Afganistan'dan Irak'a, Suriye'den Libya'ya İslam coğrafyasını kana boyayan seri katildir. Kadim bir İslam şehri, ilk kıblemiz olan Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak nitelendirmek, ABD'nin bu coğrafyadaki tüm varlığının ve ilişkilerinin ciddi biçimde sorgulanacağı yeni bir süreci başlatacaktır. Şimdi İslam ülkelerinde içi boş kınamalar ya da lanet okumalar değil, sahici yaptırımlar bekliyoruz. Yapmamız gereken İslam birliğini bir an önce kurmaktır."

- Amasya

Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Amasya Temsilciliğince öğle namazının ardından Şeyhcui Camisi'nin önünde basın açıklaması yapıldı.

TÜGVA Amasya Temsilcisi Yasin Kuloğlu, burada yaptığı açıklamada, Filistin'in dar bir coğrafyada bulunan insanların meselesi değil, bütün Müslümanların namusu olduğunu aktardı.

Büyük İsrail Projesi için çalışanların acı bir kabusa uyanacağını belirten Kuloğlu, "İlk kıblemizin bulunduğu Filistin, 1948 yılından beri yüzlerce yıllık Büyük İsrail Projesi çerçevesinde adım adım işgal altına alınmıştır. Televizyonlarda naklen Müslüman semtleri bombalanırken, Müslüman kadınları, çocukları, erkekleri dünyanın gözü önünde cami avlusunda katledilirken bunu yapan işgalci güruhu şımarıklıkla nitelendirip şirin göstermeyi alçaklık olarak nitelendiriyoruz." ifadesini kullandı.

İslamın ilk kıblesinde ezanı yasaklayan, şimdi de Kudüs'ün İsrail'in başkenti ilan edilmesi cüretinde bulunan eşkıya ordusuna karşı dik duruşun her Müslüman için namus meselesi olduğuna işaret eden Kuloğlu, şunları söyledi:

"Alem-i İslam'ı, reel politik kaygılardan arınarak Amerika'dan, İsrail'den değil, Allah'tan korkmaya, ona teslim olmaya çağırıyoruz. Artık ümmetin prangalardan kurtulması ile Filistin'in özgürlüğüne kavuşması aynı çizgiye gelmiştir. Şu açıkça bilinmelidir ki New York'un bir gece aydınlanması için tüm gönül coğrafyamızı ateşe atanlar, Kudüsümüzün bir anlık karanlığa bürünmesinin sonuçları ağır olacaktır. Tarih bize göstermiştir ki Theodor Herzl'in rüyasıyla hareket edenler, bu çağın Selahattinlerini, Abdülhamitlerini hesaba katmazlarsa acı bir kabusa uyanacaklardır."

Taşova ilçesinde de ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma planı, TÜGVA Taşova Temsilciliği öncülüğünde gerçekleştirilen gösteri ile protesto edildi.

- Çorum

Çorum'da sivil toplum kuruluşları, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma planına tepki gösterdi.

AGD öncülüğünde Saat Kulesi önünde bir araya gelen sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve vatandaşlar, "Mescid-i Aksa'ya sahip çık" yazılı pankartlar açtı.

Tekbir getiren vatandaşlar, "Katil Amerika, Kudüs'ten defol", "Kahrolsun İsrail", "Müslüman uyuma, Kudüs'e sahip çık" şeklinde slogan attı.

Grup adına konuşan AGD Çorum Şube Başkanı Bekir Uyanık, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma planını hadsiz ve hukuksuz bir tasarruf olarak nitelendirdi.

ABD ile İsrail'in kanlı bir işbirliği içinde olduğunu ifade eden Uyanık, "Kudüs, Müslümanların ilk kıblesi ve kadim bir İslam şehridir. Kudüs bizim onurumuz, şerefimiz, iffetimizdir. Siyonist kuklası Trump nasıl bir yanlış içinde olduğunu kısa süre içinde anlayacaktır. Biz bu coğrafyada Amerikan üssü, Amerikan askeri ve Amerikan bayrağı görmek istemiyoruz. Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak nitelendirmek, ABD'nin bu coğrafyadaki tüm varlığını ve ilişkilerinin ciddi bir şekilde sorgulanacağı yeni bir süreci başlatacaktır. Tüm İslam ülkeleri ve hükümetleri, ABD ve İsrail ile ilişkilerini gözden geçirmek zorundadır." diye konuştu.

Uyanık, İslam ülkelerinden içi boş kınamalar ya da lanet okumalar değil, sahici yaptırımlar, somut adımlar beklediklerini sözlerine ekledi.

- Kastamonu

TÜGVA Kastamonu Temsilciliği öncülüğünde Nasrullah Meydanı'nda bir araya gelen sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar, ABD ve İsrail aleyhine slogan attı.

TÜGVA Kastamonu Temsilcisi Burak Aslan, küresel güçler tarafından İslam coğrafyasının kan gölüne çevrilmek istendiğini dile getirerek, "Hadsizliğin, saldırganlığın ve hukuksuzluğun geldiği son nokta olarak siyonizmin bu devirdeki kullanışlı piyonu Trump aracılığıyla ilk kıblemiz Kudüsümüzü işgalci İsraillilerin emelleri doğrultusunda başkent ilan etme cüretinde bulunmuşlardır. Müslümanlar hunharca katledildiğinde sessiz kalan, güçlünün haklı olduğu bir uluslararası hukuk sistemi ve onun ikiyüzlü kullanışlı araçlarını reddediyoruz." dedi.

- Çankırı

ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma planı, Çankırı'da protesto edildi.

TÜGVA üyeleri ve vatandaşlar, öğle namazının ardından Ahmet Yesevi Camisi önünde bir araya geldi.

Grup adına açıklama yapan Abdulhalim Ercoşgun, İslam coğrafyasının her geçen gün küresel sömürü düzeninin kıskacında kan gölüne çevrildiğinin altını çizdi.

Bir yandan gönül coğrafyalarına ölüm yağdırılırken bir yandan da kutsallarının çiğnenip topraklarına el uzatıldığını anlatan Ercoşgun, "Trump aracılığıyla ilk kıblemiz Kudüsümüzü işgalci İsraillilerin siyonist emelleri doğrultusunda başkent ilan etme cüretinde bulunmuşlardır. İlk kıblemizin bulunduğu Filistin, yüzlerce yıllık Büyük İsrail Projesi çerçevesinde adım adım işgal altına alınmıştır. Masum kadınları, erkekleri, çocukları dünyanın gözü önünde cami avlusunda katledilirken bunu yapan işgalci güruhu şımarıklıkla nitelendirip şirin göstermeyi alçaklık olarak nitelendiriyoruz." diye konuştu.