Lidya Uygarlığı’na ait olup ABD’de bulunduğu tespit edilen ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yoğun girişimleri ile Amerikan emniyet makamlarının işbirliği sonucunda FBI yetkilileri tarafından ele geçirilen on adet tarihi eser, Türkiye’ye gönderilmek üzere Washington Büyükelçiliği’ne teslim edildi.
M.S. 1-3. yüzyıllara ait olduğu tespit edilen eserlerin, ABD’de internet üzerinden satışa çıkarıldıkları ihbarının alınmasının ardından FBI ve Washington Büyükelçiliği Emniyet Müşavirliği tarafından gerçekleştirilen ortak operasyon sonucu tacirlerin elinden alındığı açıklandı. 2006 yılından beri kayıp olduğu tespit edilen eserlerin nereden ve ne zaman kaçırıldıkları belirlenemezken, kökenlerinin Manisa olduğunun düşünüldüğü ifade edildi.
Söz konusu eserlerin FBI yetkililerinden teslim alınması vesilesiyle Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği’nde bir tören düzenlendi. Büyükelçi Serdar Kılıç’ın ev sahipliğinde düzenlenen törene Washington Büyükelçiliği Emniyet Müşavirliği ile Kültür ve Tanıtma Müşavirliği yetkililerinin yanı sıra FBI’ın ilgili bölümünün başkan ve yetkilileri ile ABD basını da katıldı.
Törende konuşan Büyükelçi Serdar Kılıç, eserlerin Lidya dönemi mezarları ve adak stellerinden oluştuğu bilgisini vererek, bu eserlerin Türkiye’ye geri kazanılmasında Türk ve Amerikan makamları arasındaki işbirliğini anlattı. Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik adına, FBI yetkilileriyle operasyona katkı sağlayan diğer Amerikalı yetkililere teşekkür eden Kılıç, eserlerin tespit edilmesinde emeği bulunan Prof. Dr. Hasan Malay’a ayrıca şükranlarını sundu. Eserlerin önce Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde, daha sonra da Manisa Müzesi’nde teşhir edileceği bilgisini veren Kılıç, “Bu eserler doğal olarak anavatanına dönmeyi hak ediyor” diye konuştu.
FBI Uluslararası Operasyonlar Birimi Direktör Yardımcısı John Boles da eserleri Türkiye’ye geri kazandırmaktan büyük mutluluk duyduklarını kaydetti. Lidya bölgesine ait mezar ve adak stellerinin internette satışa çıkarıldığı, yaklaşık iki ay önce de bu stellerin 10’unun yerinin Türk makamları tarafından iletildiğini anlatan Boles, “Şimdi eserler doğru sahiplerine geri dönüyor” ifadesini kullandı.
(İHA)