Şimdilerde şehirleşme çoğaldığı için doğalgaz kullanımı ne kadar arttı ise özlem her zaman kuzine sobalara duyulmaktadır. Birçok özelliği bulunan bu sobaların ortam ısıtma sistemi, yemek pişirme sistemi en iyi seviyededir. Döküm olarak üretilen kuzine sobaların verdiği ısı ne kombilerde, ne odun sobalarında ne de elektrikli ısıtıcılarda bulunmaktadır. Hem yemek pişirmek hem de tüm yaşam alanına kış aylarında sıcak bir ortam sağlayabilmek için kuzine sobalar bulunmaz bir nimettir. Hem görüntüsü hem de işlevi iyi olan bu sobaların bir çok çeşidi bulunmaktadır. Bu çeşitlerin işlevi aynı olsa da bir birinden değişik tasarıma sahiptir. 

Fırınlı Kuzine Sobalar 

Fırınlı olarak üretilmiş olan kuzine sobaların ekmek, kek ve börek gibi gıdalar pişirme bölümü bulunmaktadır. Fırın kısmında isteğe bağlı olarak sulu yemeklerin de pişirilmesi uygundur. Kuzine sobaların içlerinde kömür ızgarasında pişirilmiş tadında kek, börek pişirilebileceği gibi patates, kestane ve fındık da közlenebilir. Kış aylarının vazgeçilmez soba çeşitlerinden olan kuzine sobalar artık son zamanlarda nostaljik görüntüleri için doğalgazlı evlerde de kullanılmaya başlandı. Sadece bir baca bağlantısı ile kullanılan bu sobalarda hazır paketli kömürlerin ve odunların kullanılması kuzine sobanın kullanımını kolaylaştırıyor. 

Fırınlı kuzine sobaların ölçüleri bir birinden farklı olarak üretilmektedir. Fakat genel olarak bir ölçü belirlemek gerekirse ortalama olarak 80 santim genişliğinde, 60 santim yüksekliğinde ve derinlik bölümü de ortalama olarak 50 santim kadardır. Fırınlı kuzine sobalardan değişik modellerde üretilenlerden bir kısmı tuğlalı modellerdir. Bu modelde üretilen kuzine sobalar zor ısınıp zor soğuyan tiptedir. Isıyı uzun süre ortamda tutan tuğlalı kuzine sobalar diğer soba çeşitlerine göre daha az odun veya kömür ile çalıştırılabilir. 

Kovalı olan kuzine sobalarda birçok kişi tarafından tercih edilen kuzine soba tipleridir. Bu sobalarda her zaman kömür külü boşaltmak diğer soba türlerine göre çok daha kolaydır. Genellikle daha dik yapıda olan bu kuzine sobaların orta kısımlarında tam ateş yakılan kısmın üst kısmında fırınları bulunur.