KOCAELİ/BARTIN/ZONGULDAK (AA) - Atatürkçü Düşünce Derneği'nin (ADD), 27 Mayıs ile ilgili paylaşımı, Kocaeli, Bartın ve Zonguldak'taki sivil toplum kuruluşları tarafından kınandı.

Kocaeli İmam Hatip Liseleri Mezunları Derneği (KİHMED) Başkanı Sebahattin Yamak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçmişte de aynı kişilerin 28 Şubat post-modern darbesini desteklediğini söyledi.

Bu insanların hiçbir zaman bu ülkenin öz değerlerine, milli iradesine sahip çıkmadığını ifade eden Yamak, "Kendilerini bu ülkenin seçkin tabakası olarak gördüler. Anadolu'dan gelen insanlara, bu ülkenin esas çocuklarına yıllarca tepeden bakma bir bakış açısı sergilediler. Bundan mütevellit de bir başbakanın asıldığı, milletinin iradesinin ayaklar altına alındığı ve binlerce insanın hapislere atıldığı dönemde pişmanlık duymaları gerekirken, geçmişe olan özlemlerini dile getirdiler. Çünkü mevcut zihin yapılarıyla bu ülkenin insanlarına hiçbir zaman yönetici olamayacaklarını biliyorlar." diye konuştu.

Yamak, bu kişilerin 15 Temmuz darbe girişiminin başarılı olması durumunda "darbeye alkış tutacaklarını" savunarak, şunları kaydetti:

"Ama milletin feraseti ve Cumhurbaşkanımızın dirayeti sayesinde başarılı olamadılar. O yüzden bunların modası geçti ve tarihin çöplüğüne atılacak zamana geldiler. Siyasetçilerimiz İslam'ın ve değerlerinin suistimal edilmesinden bahsederdi ancak bundan sonra bir kısım insanımızın Atatürk'ün sömürülmesine karşı ses çıkarması gerekiyor. Adında Atatürkçü Düşünce ibaresi olan bir derneğin, bu millete önderlik yapmış, bağımsızlık kazandırmış bir kişinin ismi üzerinden milletin geleceğine, iradesine ipotek koyan, millete yıllarca zulmetmiş zihin yapısını kabul etmek mümkün değildir."

Darbe ve darbeyi övmenin suç olduğunu anımsatan Yamak, 28 Şubat darbesinin faillerinin ve halihazırda darbecilerin yargılandığını anımsattı.

Sebahattin Yamak, ADD'nin bu paylaşımını bir acziyet durumu olarak gördüğünü ifade ederek, "Daha önce acziyetlerini bu kadar dışa vurmuyorlardı, kafalarındaki hesapları bu kadar açıkça beyan etmiyorlardı. Artık son çırpınışları, en son FETÖ'ye güveniyorlardı o da milletin iradesine ipotek koyamadı. Artık geçmişte yaptıkları kötülüklerle övünme dönemine girip, kendilerine geçmişi yad ediyorlar. Çünkü Allah'ın izni ile bu saatten sonra o geçmişteki durumlara kavuşamayacaklar. Çünkü bu ülkenin bütün kurumları ve hukuk yapısı daha iyi bir yapıya kavuşuyor. 15 Temmuz'da ortaya konan irade bunun en güzel örneği." değerlendirmesinde bulundu.


- "Demokrasimiz sağlam, milletimizin aklı ve iradesi yerindedir"

Memur-Sen Bartın İl Temsilcisi Mustafa Dağdeviren da ADD'nin sosyal medyadaki paylaşımını büyük bir şaşkınlıkla karşıladığını ve demokrasilerde, darbenin hiçbir zaman takdir ve teşvik edilemeyeceğini söyledi.

ADD'nin, yaptığı söz konusu paylaşımıyla zihniyetini açıkça ortaya koyduğunu ifade eden Dağdeviren, "Bu paylaşım darbeye teşvik amacı gütmektedir. Ancak ne ordumuz eski ordu, ne halkımız eski halk, ne de demokrasimiz eski demokrasidir. Demokrasimiz sağlam, milletimizin aklı ve iradesi yerindedir. Bu ilelebet de böyle devam edecektir." ifadelerini kullandı.

Darbeci zihniyetin hiçbir zaman yok olmayacağını, zaman zaman sırtını namlulara, dipçiklere dayayarak kendisini önde tutmaya çalışacağına işaret eden Dağdeviren, şunları söyledi:

"Bu zihniyet, zaman zaman başarılı olmuş olsa dahi, millet artık bu tür girişimlerin ve darbelerin tarihe gömüldüğünü gerek anayasa referandumunda, gerek ülke genelinde yapılan seçimlerde göstermiştir. Bu millet, milletle ihtilaflı olanlara değil, irtibatlı olanlara, millet için ter dökenlere görev sizindir demiştir. Bu sefer de böyle olacaktır. Asla ve asla Türkiye halkı, bu oyunlara, bu kalkışmalara, bu fitne ve fesatlığa meydan vermeyecektir."


- "Atatürk adına yapılan en büyük haksızlık"

Memur-Sen Zonguldak İl Temsilcisi Kamuran Aşkar ise ADD'nin sosyal medyadaki paylaşımını tasvip etmediklerini ve kınadıklarını söyledi.

Atatürk'ün bütün millete mal olduğuna dikkati çeken Aşkar, "Sadece belli kesimin bakış açısına göre yorumlayıp, onların bakış açısına göre açıklama yapmanın Atatürk adına yapılan en büyük haksızlık olduğuna inanıyorum." dedi.

Aşkar, Atatürk'ün hakimiyeti kayıtsız şartsız millete, millet iradesine verdiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Derneğin, darbeyi savunarak, darbenin yapılmasını hoş görerek, darbeyi yapan ordunun arkasında milletin olduğunu söylemesi Atatürkçülük adına Atatürk'e yapılmış en büyük haksızlık olduğuna inanıyorum. Atatürk, 'Hakimiyet kayıtsız, şartsız milletindir.' diyecek ama onun adına kurulan bir dernek kalkıp da, 'Bu darbeyi yapan ordunun arkasında millet vardı.' diyerek millet iradesini hiçe sayması, bizim asla tasvip edemeyeceğimiz ve Atatürkçülük adına çok yanlış bulduğumuz bir açıklamadır. ADD'yi bu açıklamasından dolayı kınıyorum."