SAMSUN (AA) - Samsun Valisi İbrahim Şahin, "Türkiye 15 Temmuz'da çok çirkin ve aşağılık bir darbe girişimi ile yüz yüze geldi. Türk milleti, Cumhurbaşkanımızın çağrısı ile sokaklara, meydanlara indi, demokrasisine sahip çıktı. Demokrasinin değerini ve kıymetini bilen Türk milleti cumhuriyetine de sahip çıktı." dedi.

Adli yılın açılışı dolayısıyla Atatürk Anıtı'na çelenk sunuldu, saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

Daha sonra Samsun Adalet Sarayı yerleşkesindeki Cumhuriyet Savcısı İsa Fidan Konferans Salanonu'nda kokteyl düzenlendi.

Vali Şahin, burada yaptığı konuşmada, yeni adli yılın hayırlı olması temennisinde bulundu.

Bugünün adli yıl açılışının yanı sıra Dünya Barış Günü de olduğunu hatırlatan Şahin, Samsun ve Türkiye'nin bazı illerinde yürüyüş ve basın açıklamalarını yasakladıklarını söyledi.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine değinen Şahin, "Türkiye 15 Temmuz'da çok çirkin ve aşağılık bir darbe girişimi ile yüz yüze geldi. Türk milleti, Cumhurbaşkanımızın çağrısı ile sokaklara, meydanlara indi, demokrasisine sahip çıktı. Demokrasinin değerini ve kıymetini bilen Türk milleti cumhuriyetine de sahip çıktı." ifadesini kullandı.

Ali Fuat Başgil'in "İnsanlar her şeye alışırlar, dört elle yürümeye bile ama adaletsizliğe asla" sözüne atıfta bulunan Şahin, şöyle devam etti:

"Eğer biz adaletsiz bir ortama sürüklenecek olursak, 'adalet mülkün temelidir' kavramını temelinden sarsmış oluruz. Onun için gerek bu güzel binalarda, gerekse yargı mensuplarıyla beraber hakim, savcı, avukat üçlüsüyle verilecek kararlar, başta evrensel hukuk ilkeleri, sonra Anayasa, daha sonra da bizim mevzuat içerisinde yerini bulacaktır. Türkiye'de bazı müesseseler ciddi anlamda yıpratıldı. Bazı müesseseler ve organlar kısmen işgal edildi. Bunlar yavaş yavaş ayıklanıyor. Suçlu olanlar cezasını çekecek, suçlu olmayanlar aklanacak ve tekrar eski yerlerine dönecekler. Aynı zamanda neredeyse yargı mensuplarının üçte birinin tasfiye edildiği, bunların büyük kısmının tutuklu olduğunu dikkate alacak olursak, yargı mensuplarının yükünün iki kat daha arttığını söyleyebiliriz. Diğer taraftan Türkiye, olağanüstü bir hal yaşıyor. Onun için biz kamu görevlilerine, hakimine, savcısına ve avukatına çok ciddi görevler düşüyor."

Gerek Emniyet Müdürlüğü, gerekse Jandarma Komutanlığının bölgede vatandaşı rahatsız etmeden yol kontrollerini sürdürdüklerini dile getiren Şahin, "Fırsat buldukça bazen sivil bazen de makam aracımla denetliyorum. Arkadaşlara teşekkürlerimi iletiyorum. Bu aslında bizim güvenli yaşamamızla ilgili çok önemli bir unsurdur. Ama arkadaşlarımı ısrarla uyarıyorum. Özellikle yol kontrolleri taciz halini almamalı. Yol kontrollerindeki olumsuzlukları asgari düzeye taşımalı ama yürüyen araçlardaki canlı bombaların toplumu tehdit ettiğini dikkate alıacak olursak bir o kadar da bunun önemini vurgulamak gerekiyor." diye konuştu.

Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Yavuz ise, tüm hakim ve cumhuriyet savcıları, baro ve yargı çalışanları ile el ele vererek bugünün değil, geleceğin Samsun Adliyesi'ni kuracaklarını, bunun için tüm vatandaşlardan destek göreceklerine inandığını söyledi.

Yargı sisteminin son dönemlerde kamuoyu nezdinde güveninin çok yıpratıldığını, çok sayıda hakim ve savcının görevden uzaklaştırıldığına anlatan Yavuz, "Bu nedenle yükümüz bir kat daha artmıştır. Cumhuriyet Başsavcılığımız devletimize, meşru hükümete, halkımıza yönelik bu kalkışmaya teşebbüs edenlere, onlara destek verenlere karşı kanunlar dairesinde üzerine düşeni büyük bir özveri ile yerine getirmektedir, soruşturmalar titizlikle yürütülmektedir." dedi.

Adalet Komisyonu Başkanı Kemal Alver de, yeni adli yılın Türk milletine ve toplumun esenliği için uğraş veren tüm hukukçulara hayırlı olmasını diledi.

Samsun Baro Başkanı Kerami Gürbüz ise, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin demokratik bir hukuk devleti olduğunu vurgulayarak, "Adalet hiç şüphesiz devletin ve mülkün temelidir ve savunma da adaletin temelidir. Adaletin olduğu yerde vatandaşın hukuk güvenliği var demektir. Hukuk güvenliğinin olduğu yerde de kendinden emin, güvende olan bir vatandaş var demektir. Ama hukuk güvenliği kadar önemli olan hatta onun da ötesinde vatandaşımızın can güvenliğidir." diye konuştu.

Programa, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Garnizon Komutanı Piyade Albay Sedat Bulut, Bölge Adliye Mahkemesi Başkanı Erol Tosun Bölge Adliye Mahkemeleri Başsavcısı Fahri Gülay, İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, İl Jandarma Alay Komutanı Vekili Jandarma Albay Mustafa Ateş ile diğer ilgililer ve yargı mensupları katıldı.