GİRESUN (AA) - Giresun'da, afet olaylarının ardından vatandaşlara psikososyal destek verilmesine ilişkin tatbikat düzenlendi.

Aksu mevkisi festival alanındaki tatbikata, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ile Türk Kızılayı ekipleri katıldı.

Tatbikatta, senaryo gereği, selin ardından ev ve iş yerlerini su basması, yakınlarının kaybolması, mallarının zarar görmesi gibi durumlar nedeniyle sıkıntı yaşayan vatandaşlara, psikososyal destek sağlandı.

İl Afet ve Acil Durum Müdürü Halil Topatan, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Türkiye Afet Müdahale Planı" çerçevesinde hazırlanan psikososyal hizmet grubu planının saha tatbikatının gerçekleştirildiğini söyledi.

Tatbikatta, sel sonrasında vatandaşların ev ve iş yerlerini su basmasına ilişkin senaryonun uygulandığını dile getiren Topatan, "Vatandaşların mağdur olduğu bilgisi üzerine ekipler, olay yerine intikal etti. Ekiplerin, vatandaşların sıkıntılarına karşı nasıl hareket etmesi gerektiği konusunda tatbikat yapıldı" dedi.

Giresun'un tamamının bir an önce afete hazır hale gelmesi gerektiğini vurgulayan Topatan, "Giresun sahil kesimi, heyelan açısından hassas bir bölge. İç kesimler ise birinci derecede deprem bölgesi. Bu veriler ışığında kenti afete hazır hale getirmeye çalışıyoruz" diye konuştu.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Mustafa Tosun ise afetler sonrasında insanlara psikososyal destek verilmesi gerektiğini ifade ederek, "Onların psikososyal ve diğer fiziki durumlarının düzeltilmesi anlamında meslek elemanlarımızın, vatandaşlarımıza nasıl bir hizmet getirmesi gerektiğini burada uyguladık" ifadelerini kullandı.

Psikolog Eda Menteş de doğal afetlerin kişilerde şok etkisi yarattığını belirterek, "Daha sonra kayıplar oluşuyor. Buna bağlı olarak kafalarında 'Bir daha afet yaşar mıyız, kayıplarımıza ulaşır mıyız' gibi birçok soru işaretleri bulunuyor. Bunları gidermelerine yardımcı oluyoruz. Durumu biraz daha sağlıklı atlatabilmelerine yardım ediyoruz" dedi.