Yıldırım ve aşırı gerilim darbeleri tesisinize vurduğu zaman eğer parafudr yoksa elektronik cihazlarınız zarar görecektir. Sanılanan aksine paratoner sistemleri yıldırımın sadece fiziksel etkilerime karşı koruma yapar. Bu nedenle agparafudr kullanımı şarttır.

IEC 62305 Yıldırımdan korunma standartına göre dış yıldırımlık bulunan tesislerde B sınıfı parafudr kullanımı zorunludur. Dış yıldırımlık sistemenize vuran yıldırım toprağınız üzerinden yeniden panolarınıza yönelecektir. Bunun önüne geçmek için ana panolarda B+C sınıfı parafudr kullanmanızı öneriyoruz.

Öte yandan parafudr sadece yıldırım darbelerine karşı kullanılmaz. Özellikle iç aşırı gerilimler tesisinizdeki haberleşme sistemlerinden, plc sistemlerinize zarar verebilir. Nitekim sigorta şirketlerine göre iç aşırı gerilim kaynaklı zararlar yıldırım darbesi kaynaklı zararların 2 katıdır. (devamı için)

Bu noktada parafudr sistemleri 3 çeşittir. Tip 1 , tip 2 ve tip 3tür. Tip 1 parafudrlar yıldırım darbelerine karşı, tip 2 parafudrlar iç aşırı gerilimlere karşı koruma yaparlar. Tip 3 parafudrlar ise hassas sistemlerin korunmasında kullanılırlar. D sınıfı olarak da geçen bu parafudrlarUp koruma seviyeleri düşük olduğu için kamera, PLC gibi hassas cihazların korunmasında kullanılabilir. Bir parafudrunUp koruma seviyesi ne kadar düşük olursa o kadar iyi koruma yapar. Up seviyesinden ötürü kademeli koruma yani bu 3 tip parafduru kullanmak en doğru koruma için zorunludur. Parafudr sistemler pasif elemanlardır. Yani sadece darbe aldığında aktif olurlar. Aldıkları darbeyi ise toprağa iletirler. Spakgapliparafudrlar ise sınırsız sayıda sönümleme yapabilen parafudrlardır. Ancak bu parafudrlar hızlı darbeleri kaçırabilmektedir. Bu nedenle VG teknoloji yani hem varistörlü hem de spakgapliparafudrlar kullanmak en doğru tercih olacaktır.