ARTVİN (AA) - BAYRAM SARAYOĞLU - Artvin'in Ardanuç ilçesinde açılan ahşap hediyelik eşya üretimi kursuna katılan 15 kadın, bir yandan meslek öğrenirken bir yandan da aile ekonomisine katkıda bulunuyor.

Ardanuç Kaymakamı Abdil Koç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Halk Eğitim Merkezi ile Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdürlüğü bünyesinde, 15 kadının katılımıyla yöreye özgü ahşap hediyelik eşya üretimi kursu açtıklarını söyledi.

İlçenin en büyük mahallelerinden Adakkale'deki bir kamu kurumuna ait binada yaklaşık 25 bin liraya atölye kurduklarını belirten Koç, "Ardanuç, orman ürünlerinin miktarı ve çeşitliliği açısından zengin. Ancak orman ürünlerimizin yüzde 90'ı ham madde olarak il dışına gönderiliyor. Yöremizde var olan ham maddeyi ürüne çevirmeyi düşündük" dedi.

Kadınlara beceri kazandırarak onların iş gücü piyasasına adım atmasını, istihdam edilmesini ve aile bütçelerine katkı sağlamasını hedeflediklerini vurgulayan Koç, bu kapsamda 12 tezgah üstü ahşap makine aldıklarını bildirdi.

Koç, "Kursiyer ev hanımları, el emeği göz nuru ürünleriyle gerçekten çok güzel iş çıkardı. Bu aşamadan sonra bizler de kendilerine destek olmak istiyoruz. Artık bir sanat öğrendiler" diye konuştu.

Kursta kadınların kendilerini geliştirdiğini ve yöreye özgü her türlü hediyelik eşyayı üretmeye başladığını dile getiren Koç, kadınların kursu başarıyla tamamlayıp atölyelerini kurarak iş hayatına atılacağına inandığını kaydetti.

- Anaokullarına materyal

İl Milli Eğitim Müdürlüğünün talebi üzerine kent genelindeki anaokulu öğrencileri için ahşaptan eğitim materyalleri üretildiğini de anlatan Koç, "Kursumuzla hem ilçemizdeki kadınlarımızın aile bütçelerine katkı sağlamayı hem de ana sınıfı çocuklarımızı sağlıklı, doğal ahşap eğitim setleriyle buluşturmayı hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.

Halk Eğitim Merkezi Müdürü Faruk Orhan ise ilçedeki orman ürünlerini değerlendirerek, unutulmaya yüz tutan yöresel hediyelik eşya yapım kursunu açtıklarını söyledi.

Orhan, "Kursun sonunda ev hanımlarının, öğrendikleri el becerilerini sanata dönüştürerek, iş yerlerini kurarak, kendi ayakları üzerinde durarak, aile bütçelerine katkı sağlamalarını bekliyoruz" dedi.

Kurs öğretmeni Sedat Usta da yaklaşık 25 yıldır ahşap oymacılığı sanatıyla uğraştığını bildirdi.

Kursta, hayatı boyunca edindiği bilgi ve birikimini aktararak kursiyerlerin meslek öğrenmesine yardımcı olmaya çalıştığını kaydeden Usta, "Kursiyerler mesleği öğrenmeye çok hevesli. Yaklaşık 5 aydır süren kursta bütün kursiyerlerimiz gün geçtikçe kendilerini geliştirdiler ve her türlü hediyelik eşyayı üretmeye başladılar" diye konuştu.

- Kadınlar projeden memnun

Kursiyerlerden Arzu Kemaloğlu, kurs sayesinde kısa sürede ahşap hediyelik eşya üretimini öğrendiğini, gelecekte atölye kurarak iş hayatına atılmak istediğini dile getirdi.

Devletin sağladığı destekle "kollarına altın bilezik takmanın" mutluluğunu yaşadığını anlatan Kemaloğlu, "Kursta öğretmenimiz sayesinde mesleği çok sevdim ve kendimi geliştirdim. Ahşaptan her türlü hediyelik eşya üretebiliyorum. Kurs sayesinde para da kazanıyoruz. Kadınlara destek veren devlet büyüklerimize çok teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

Üç çocuk annesi 55 yaşındaki Nakife İslamoğlu ise kursa başladığı ilk günlerde biraz zorlandığını ancak öğretmenleri sayesinde mesleği sevdiğini belirtti.

İslamoğlu, ilerleyen yaşına rağmen mesleği öğrenmenin mutluluğunu yaşadığını sözlerine ekledi.