Kişilerin ikametlerine göre belirlenen aile hekimliği merkezinde hastalıkların tanısının konulması ve tedavi uygulamaları için gerekli olan bazı malzemeler bulunur. Aile hekimliği merkezlerinde ihtiyaç duyulan ve zaruri olarak gerekliliği saptanmış olan bu malzemelere aile hakimliği malzemeleri adı veriliyor. Aile hekimliği malzemeleri birçok farklı ürün içeriğinden oluşur. Bu ürünlerin kaliteli olması son derece önemlidir. Acil ilaçlardan aşılara kadar birçok ilaç takviyesinin de bulunması gereken aile hekimliği merkezlerinde bu ilaç ve aşıların istenen sıcaklık ve saklama koşullarında bulundurulmaları içinde belli malzeme ihtiyaçları vardır. Acil müdahale gerektiren durumlarda ilk müdahalenin yapılmasını sağlayan ürünlerden tahlil tüplerine kadar geniş bir ürün malzeme çeşitliliğine sahip olan merkezlerde aynı zamanda muayene masası, paravan ve basamak gibi birçok muayene ihtiyaçları da bulunur. 

Aile Hekimliği Malzemelerinde Hangi Ürünler Yer Alıyor?

Aile hekimliği merkezleri gelen hastaların şikayetleri doğrultusunda yapılabilecek olan muayene, tanı ve tedavi işlemleri ile ilgili olarak tüm malzemelerin hazır bulunması gereken yerlerdir. Sarf malzemelerden demirbaş malzemelere kadar uzanan liste içinde aynı zamanda tanının konulması için gerekli olan çeşitli tıbbı cihazlar ve bu cihazların muhafaza yerlerinin yanı sıra tedavi için gerekli olan çeşitli ilaç ve aşı gibi ürünler ve bu ürünlerin muhafaza yerlerinin bulunması gerekir. 

Kullanılacak olan tüm aile hekimliği malzemelerin ise kaliteli bir üretime sahip olması uzun vade kullanımı sunarken aynı zamanda malzemelerin daha sağlıklı depolanmasını da sağlar. 

Aile Hekimliği Malzemelerinin Genel Özellikleri Nelerdir?

Aile hekimliği malzemeleri özelliklerine göre ayrılırlar. Hasta kayıt, muayene, tıbbı cihazlar ya da ilaçlar ve tedavi için gerekli olan malzemelere göre çeşitlere ayrılarak ihtiyaçlar belirlenir. Bu ihtiyaç listesine göre gerekli olan tüm malzemeler bir araya getirilir ya da eksiklerin giderilmesi sağlanır. 

- Sarf Malzemeler

Sarf malzemeler genellikle ile ifade edilen kayıt evrakları, aşı kartları, gerekli olan tabelalar, defterler, afiş ve dokümanları sayılabilir. 

- El Aletleri

El aletleri kategorisi içinde teşhis için gerekli olan tansiyon aletleri, stetoskop, dil basacağı, küçük cerrahi setler gibi ürünleri sayabiliriz. 

- Medikal Cihazlar

Medikal cihazlar muayene olacak olan hasta için gerekli olan malzemeler olduğu için aile hekimliği merkezi içinde bulunması mutlaka gerekli olan malzemelerdir. Vazgeçilmesi mümkün olmayan ve öncelikli ürün olarak ifade edilen medikal cihazlar içinde solunum cihazı, oksijen tüpü, nebulizatör gibi malzemeler sayılabilir. 

- Demirbaş

Aile hekimliği merkezlerinde yer alan demirbaş malzemelerin içinde birçok farklı ürün bulunur. Depolama için gerekli olan dolap ve raf ünitelerinden, aşı ve ilaçların konulması gereken buzdolaplarına kadar uzanan listede ayrıca muayene için gerekli olan masa ve çeşitli paravanlar da yer alır.

Kaynak: https://www.hepsimedikal.com.tr/aile-hekimligi-malzemeleri