TOKAT (AA) - EROL YILDIZ - Tokat'ın Erbaa ilçesinde yaşayan Harun Uzun ile eşi ve kızı, işaret dilini öğrenerek adeta işitme engellilerin "sesi" oldu.

İlçedeki bir programda 5 yıl önce işitme engelli Cemil Üzümcü ile karşılaşan Tepeşehir Yatılı Bölge İlkokulu/Ortaokulu Müdürü Harun Uzun (38), bir türlü anlaşamayınca Üzümcü'ye işaret dilini öğreneceği sözünü verdi. Bunun üzerine Ankara'da kursa giderek 3 ay eğitim alan Uzun, işaret dilini öğrendi. Açtığı kurslarda pek çok kişiye işaret dilini öğreten Uzun, eşi ve kızına da bu dili öğretti. Uzun ailesi, gönüllü olarak ailece işitme engellilerin sorunlarının çözümüne yardım ediyor.

Harun Uzun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2011 yılında bir programda tanıştığı işitme engelli Cemil Üzümcü ile bir türlü iletişim kuramadıklarını söyledi. Bunun üzerine Üzümcü'ye işaret dilini öğreneceğine dair söz verdiğini anlatan Uzun, kursa giderek bu dili öğrendiğini kaydetti.

Daha sonra ilçede sürekli kurs açarak isteyenlere işaret dilini öğrettiğini dile getiren Uzun, ilk öğrettikleri arasında eşi ve kızının da bulunduğunu ifade etti. Bir süre sonra ilçede yaşayan işitme engellilerin sorunlarına yardımcı olmaya başladığını belirten Uzun, "Bir işitme engellinin önerisiyle her hafta çarşamba gününün akşamını işitme engellilere ayırdım. İlk başladığımızda grupta 11 kişi vardı. Gruptakilerin sayısı zamanla artarak bugün 30'a ulaştı" dedi.

Haftalık buluşmalarında işitme engellilerin yaşadıkları sorunları dinlediğini ve nasıl çözeceklerini anlattığını söyleyen Uzun, gerektiğinde de onlarla giderek çözüme katkı sağladığına işaret etti. Uzun, "İşitme engellilerin sorunu bazen bankacılık işlemleri, bazen hastaneyle ilgili işlem, bazen de çocuklarının eğitimiyle ilgili bir şey oluyor. Dinimizle ilgili öğrenmek istedikleri konularda da yardımcı olmaya çalışıyorum" dedi.

Uzun, açtığı kurslarda bugüne kadar 250'den fazla kişiye işaret dilini öğrettiğinin altını çizerek "İlk kurstan itibaren eşim ve kızım işaret dili öğrendi. Ben işitme engelli kardeşlerime, eşim ve kızım da işitme engellilerin kızlarına, eşlerine yardımcı oluyor" ifadesini kullandı.

Hasan Uzun'un eşi Fadime Uzun da eşinden işaret dilini öğrenerek işitme engellilerin eşlerine yardımcı olmaya çalıştığını belirtti. Düğün, nişan gibi her türlü etkinliklerde bir araya gelerek onlarla buluşuyoruz, yazın birlikte pikniklerimiz de oluyor" diye konuştu.

Kızları Şeydanur Uzun da 10 yaşında babasından işaret dilini öğrendiğini ifade ederek "Yaklaşık 5 yıldır işaret dilini biliyorum. Bu yaşta işaret dilini bilmemi etrafımdaki insanlar şaşkınlıkla karşılıyor" dedi.