ORDU (AA) - Ordu Valiliği ile Türkiye İş Kurumunca yürütülen "Çocuk İşçiliğinin Fındıkta Önlenmesi" projesi doğrultusunda fındık toplamak üzere kente gelen mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarına  da eğitim veriliyor.  

Çadır kentte konaklayan tarım işçileri, sabah erken saatlerde bahçelere giderek fındık topluyor. Çocuk İşçiliğin Fındıkta Önlenmesi projesiyle kapsamında  da işçilerin çocukları da alanda bulunan okulda derslere ve sosyal-kültürel etkinliklere katılıyor. 

Projenin saha koordinatörü Ömer Dede, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çadır kentlere gelen çocuklara yönelik üç senedir eğitim verdiklerini söyledi.

Dede, özellikle 16 yaşın altındaki çocukları bahçelerdeki işlerden uzak tutmaya çalıştıklarını vurgulayarak, şunları belirtti:

"Bu amaç doğrultusunda gezici mevsimlik tarım işçileri ailelerinin çocukları olduğu için nisan ayının sonundan kasım ayına kadar eğitim ve öğretim faaliyetlerinden mahrum kalıyorlar. Aileler bu sürede fındık ve diğer ürünlerin hasadını yapıyor. Projeyle birlikte çocuklarımızın işten uzak durmalarını amaçlıyoruz. Eğitim faaliyetlerinden eksik kalan müfredatlarını okulda tamamlıyoruz."

 Halk Eğitim Müdürlüklerince görevlendirilen öğretmenlerin çadır kentte eğitim verdiklerini, çocukların farklı gruplar halinde sınıflarda ders gördüğünü ifade eden Dede, "Okuma ve yazma bilmeyen ya da öğrenememiş çocuklarımıza okuma, yazma eğitimleri almalarını sağlıyoruz. Temel matematik becerileri ile okul müfredat sistemlerini gerçekleştiriyoruz" dedi. 

Öğretmen Ali Çelik de mevsimlik tarım işçilerinin sabah bahçeye gittiklerini ve akşam üzeri döndüklerini anlatarak, "Bu süre zarfında çocukların bahçeye gitmesini önlemek için eğitimlerinde eksik kalan kısımları burada tamamlıyoruz" ifadesini kullandı.

Çelik, okuma ve yazma üzerine çocuklara ders verdiğini ve eğitimlerin çocuklar açısından verimli geçtiğini kaydetti.