SAMSUN (AA) - AK Parti Samsun Milletvekili Tülay Bakır, "Salıpazarı ilçemizin kestane balı üretiminde öncü ve marka olması için gerek bizler gerekse Samsun Orman İşletme Müdürlüğümüz yoğun çaba göstermektedir" dedi.

Bakır, Atakum Belediyesi Yalı Kafeteryası'nda basın toplantısı düzenledi.

Samsun'u bal üretiminde marka yapmak çabası içinde olduklarını anlatan Bakır, Samsun Orman İşletme Müdürlüğü'nün desteğiyle Salıpazarı ilçesinde yaklaşık 42 bin 200 dekarlık kestane ormanının değerlendirilmesi kapsamında 4 mahallede 33 kadın çiftçi ile 2014 yılında Arıcılık Projesi başlattıklarını söyledi.

Projede, kadın çiftçi başına 30 adet arılı kovan dağıtımı yaptıklarını belirten Bakır, "Kovanların Salıpazarı ilçesinde yapımı ve arıların temini ile birlikte ilçeye ayrıca 367 bin 500 lira gelir olmuştur. 2014 yılında kadın çiftçi başına ortalama 450 kilogram kestane balı üretimi karşılığında 27 bin lira kazanç sağlanması hedeflenmiştir. Ancak 2014 yılında iklim şartlarının uygun olmaması sonucunda bal üretimi ve dolayısı ile gelir hedeflenenden yüzde 40 az olmuştur" diye konuştu.

Salıpazarı'nda 2015 yılında projeye 2 mahalle ekleneceğini ve toplam 6 mahallede 53 kadın çiftçinin ortalama 24 ton kestane balı üretim ile yaklaşık 1.4 milyon liralık gelir beklendiğini vurgulayan Bakır, şunları kaydetti:

"2016 yılında ise 8 mahallemizde yaklaşık 33 ton kestane balı üretimi ile 2 milyon TL’lik gelir hedeflenmiştir. Salıpazarı'ndaki mevcut kestane ormanı alanı dikkate alındığında 8 mahallemizde 73  üreticimizle yürütülecek kestane balı üretimi potansiyelin çok altındadır. Salıpazarı ilçemizin kestane balı üretiminde öncü ve marka şehir olması için gerek bizler gerekse Samsun Orman İşletme Müdürlüğümüz yoğun çaba göstermektedir. Planladığımız kestane balı üretimini 33 tondan 200 tona çıkarmak için ekonomik olarak destek sağlanabilir. Burada yaşayan vatandaşlarımızın talebi ve istekli olmaları yeterlidir. Ayrıca marka bal hedefi gerçekleşirse bu alanda ilçeye yatırım da yapılacaktır. Bu şekilde istihdam sağlanırken balın katma değeri de artacaktır."

-Mec­lis So­ruş­tur­ma Ko­mis­yo­nu

Bir basın mensubunun "Dört es­ki ba­kan hakkında Meclis Araştırma Komisyonunda ne sonuç çıkar?" sorusuna ise Bakır, şöyle yanıt verdi:

"Ben oraya hangi belgeler, bilgiler gitti çok iyi bilmiyorum. Ama o dönemin 17 Aralık'ta düğmeye basıldığı kesin. Bütün bu yolsuzluklar 1 gün içerisinde bulunup da 1 gün içerisinde bu insanlara gelmesi, bu olayın bir tertip olduğunu bana düşündürüyor. Söz veriyorum ki beni ikna edici, belli bir delil gelirse ben mutlaka farklı davranırım. Ama şu anda olanlar bana pek ikna edici gelmiyor. 4’ü de aynı güne mi geldi, nasıl geldi, ne oldu bilmiyorum. İkna olmamız lazım. Bu da komisyonda bitecektir. Komisyon mutlaka akıllı bir karar verecektir. Ben ona inanıyorum."