SAMSUN (AA) - AK Parti Genel Başkan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Geçen yıl asgari ücreti bin liraya çıkarmıştık. Üzerinde bir sürü spekülasyonlar yapılmıştı, öyle böyle dendi, yukarı çıkaranlar, aşağıya indirenler oldu. Ama hiçbirisi bunları hayata geçiremezdi. Şimdi diyoruz ki inşallah asgari ücreti bin 300 liraya çıkarmak için harekete geçiyoruz. Özel sektörle birlikte asgari ücret komisyonunda asgari ücreti bin 300 liraya çıkaracağız. Böylece asgari ücretle çalışan emektar kardeşlerime yüzde 30 artış sağlamış oluyoruz" dedi.

Davutoğlu, partisinin Samsun Cumhuriyet Meydanı'ndaki mitinginde yaptığı konuşmada, bugünün bir milat olduğunu belirterek, beyannamede yer alan vaatlerinden birkaçını paylaşmak istediğini söyledi. 

Toplumun her kesimine dönük birçok müjdeleri olduğunu vurgulayan Davutoğlu, yeni beyannamede bütün emeklilere yılda bin 200 lira ek artış sağladıklarını bildirdi. 

Başbakan Davutoğlu, verdikleri her sözü yerine getirdiklerini ifade etti. Davutoğlu, "7 Haziran'dan önce bin 100 liranın altında maaş alan emeklilerimize verdiğimiz sözü gerçekleştirdik. Sonra memurlarımıza aynı oranda emekli memurlarımıza zam yaptık. Şimdi hepsine bin 200 lira ek daha veriyoruz. Allah hayırlı bereketli eylesin" diye konuştu. 

BAĞ-KUR emeklilerinin aylıklarından kesilen yüzde 15 destek primini 7 Haziran'dan önce yüzde 10 indirdiklerini anımsatan Davutoğlu, genel talepleri de dikkate alarak söz konusu kesintilerin tümünü kaldırdıklarına dikkati çekti. 

Davutoğlu, hiçbir emeklinin maaşından bir kuruş dahi kesinti yapılmayacağını belirterek, "AK Parti söz verdi mi yapar. Bu ne demek biliyor musunuz. BAĞ-KUR emeklisi bir kardeşimizin iş yeri varsa yıllık gelirinde 700 lira ile 3 bin 700 lira arasında artış sağlanması demektir" dedi.

- Asgari ücret

İktidara geldiklerinde asgari ücretin 184 lira olduğuna işaret eden Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Geçen yıl asgari ücreti bin liraya çıkarmıştık. Üzerinde bir sürü spekülasyonlar yapılmıştı, öyle böyle dendi, yukarı çıkaranlar, aşağıya indirenler oldu. Ama hiçbirisi bunları hayata geçiremezdi. Şimdi diyoruz ki inşallah asgari ücreti bin 300 liraya çıkarmak için harekete geçiyoruz. Özel sektörle birlikte asgari ücret komisyonunda asgari ücreti bin 300 liraya çıkaracağız. Böylece asgari ücretle çalışan emektar kardeşlerime yüzde 30 artış sağlamış oluyoruz. Türkiye güçlendikçe daha büyük hamleler gerçekleştikçe asgari ücreti inşallah çok daha üst standartlara çıkartacağız."  

- "Yem ve gübrede KDV kalkacak"

Davutoğlu, çiftçi destekleriyle ilgili birçok gelişmelere imza attıklarını ve şimdi de devrim mahiyetinde destekler verdiklerini bildirerek, yemde ve gübrede KDV'yi kaldıracaklarını söyledi.

Çok yoğun bir program içerisinde beyannameye şekil verdiklerini anlatan Davutoğlu, bu yoğunluk içerisinde de terörle mücadele operasyonlarını yürüttüklerini vurguladı.

Davutoğlu, tüm bu çalışmaları halkın daha güzel bir Türkiye'de yaşaması için yaptıklarını belirterek, "Sizler dünyanın her yerinde başınız dik dolaşın diye çalışıyoruz. İşte 117 üniversiteyi bu yüzden açtık. Nasıl Samsun'a ayak basan dedelerimiz bize özgür bir Türkiye bıraktı, Allah şahit olsun bizde sizlere dünyanın en güçlü Türkiye'sini bırakmaya kararlıyız" ifadesini kullandı. 

- "Bu gençliğe her şey yapılır"

Beyannamede gençlere de önemli bir bölüm ayırdıklarına dikkati çeken Davutoğlu, şöyle dedi: 

"Gençler okulunu bitirip hayata atıldıklarında önlerinde iki yol var. Ya kendi işinizi kuracaksınız ya da bir iş yerine gireceksiniz. Eğer girişimci bir genç varsa elinde iyi bir projesi varsa ona 50 bin lira sermaye, karşılıksız. Bu kredi değil faiz yok, geride istemeyeceğiz. Ananın ak sütü gibi bu gençliğe helal olsun değip 50 bin lirayı cebinize koyacağız. Eğer 50 bin lira yetmez derseniz o zamanda diyeceğiz ki sana 100 bin lira faizsiz kredi. Yani hiçbir ek ödeme olmaksızın sana 100 bin lira kredi. Oldu mu 150 bin lira, işte sermaye. Kredi almak için ipoteğim ve param yok diyenlere, kredi garanti fonundan yüzde 85'ine biz kefil oluyoruz. Biz gençliğimize kefil oluruz. Bu gençliğe her şey yapılır. Bizim gencimiz o parayla yanlış bir iş yapmaz."

İş kuran gençlerden 3 yıl vergi alınmayacağını da ifade eden Başbakan Davutoğlu, bir kurumda çalışmak isteyen gençlerin ise bir yıllık giderlerini de devletin karşılayacağını söyledi.

Davutoğlu, bu yeniliklerle hem gençlere gelecek hazırladıklarını hem de istihdam sağladıklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Sizin evlatlarınız bizim evlatlarımızdır. Sizin evlatlarınızla kendi evlatlarımız arasında bir fark gözetirsek bu makamlar bize haram olsun. Sizin evlatlarınız açıktayken bizim evlatlarımız daha iyi şartlar yaşarsa biliniz ki bizim gözümüze uyku girmez. Bütün ülke evlatları bizim evlatlarımızdır. Sınırda nöbet tutan mehmetçik, fabrikada ter döken işçi kardeşimde her yerde her şartta gayret içinde olan bütün gençlerimiz bizim evlatlarımızdır." 

(Sürecek)