GÜMÜŞHANE (AA) - AK Parti Gümüşhane Kadın Kolları Halkla İlişkiler Başkanlığı "ekmek israfı" kampanyası başlattı.

Kadın Kolları Halkla İlişkiler Başkanı Sonay Yılmaz, gazetecilere yaptığı açıklamada, vatandaşları bilinçlendirmek, ve israfı önlemeye yönelik broşürler hazırlayarak stant kurduklarını söyledi.

İkinci aşama olarak Belediye Başkanı Ercan Çimen’in talimatıyla belediye tarafından artık ekmeklerin toplanabileceği özel kutuları şehrin belirli noktalarına konulacağını dile getiren Yılmaz, burada biriken ekmeklerin günlük olarak belediye ekiplerince alınıp hayvan barınaklarına ulaştırılacağını ifade etti.

Yılmaz, Türkiye’de günde 6 milyon, yılda ise 2,1 milyar ekmeğin israf edildiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Bir başka değişle günde bin 486 ton, yılda 542 bin ton ekmek israf edilmektedir. Yani üretilen toplam ekmeğin yüzde 5,9’u israf edilmektedir. Kişi başı ekmek tüketimimiz günlük 319 gramdır. Kişi başına israf ise günlük 20 gramdır Bir günde israf edilen toplam 6 milyon adet ekmeğin 3 milyonu fırınlarda, 2,3 milyonu hanelerde, 0,6 milyonu ise personel ve öğrenci yemekhaneleri ile lokanta ve otellerde israf edilmektedir."

Ekmek israfının ekonomik büyüklüğünün ise 1,5 milyar lira olduğunu belirten Yılmaz, bu parayla 162 bin asgari ücretliye maaş ödenebildiğini, 460 bin üniversite öğrencisine 12 ay boyunca aylık 280 lira burs verilebildiğini, 100 yataklı 80 hastane veya 16 derslikli 500 okul inşa edilip ve 500 kilometre bölünmüş yol yapılabildiğini söyledi.