Namaz kılmayı öğrenmek isteyenler için kolaylık sağlayan akıllı seccade özellikle çocukların namaz dualarını ezberlemelerine ve yaşlıların unuttukları duaları hatırlamalarına yardımcı oluyor.
Üç kardeşin ortaklığını yürüttüğü ASE şirket tarafından tasarlanan “Namaz Öğretici Seccade” çocuklar ve yaşlılar tarafından büyük ilgi görüyor. “Dinimizde eksik olan bir ihtiyaçtan yola çıktık” diyen ASE Şirket Genel Müdürü Emine Özalp “Hepimizin dini gerek olarak gerçekleştirilmesi gereken namazı birçoğumuz bilmemize rağmen, eksik dualar okuyoruz ya da hareketlerimizi iyi yapamıyoruz. Eksiklikleri görerek manevi anlamda bir şeyleri doğru yapabilme çabası içinde olduğumuz için bu yolu seçtik. Ürün fikri 3 kardeşin ortak çalışması ile çıktı. Ürünün tasarımı ve elektroniği şirket tarafından gerçekleştirildi. Dinimizde eksik olduğunu hissettiğimiz bir ihtiyacı doğru şekilde piyasaya sunmak istedik” dedi.
Akıllı seccadenin tamamen namaz öğretmek amacıyla tasarlandığını vurgulayan Emine Özalp “Cihazımız 3 tane ince kalem pille çalışıyor. Üzerinde 6 tane tuş bulunuyor. Bu tuşlardan ilk tuş ezan sesi, ezan dinlemek isteyenler için ya da ezanı tamamıyla öğrenmek isteyenler düşünüldü. Diğer tuşlarda ise, sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı vakitleri yer alıyor. Hangi namaz vaktini kılacaksanız, tuşuna basıyorsunuz ve birkaç saniye sonra cihaz sesle komutla, namaz kıldırmaya başlıyor. Kişinin bilmesi gereken tek şey hareketler. Nerede hangi hareketi yapmanız gerektiğini bilmeniz önemli. Cihaz, kişiye duaları öğretebilmek amacıyla tasarlandı. Kişiye namaz kıldırmıyor sadece öğretiyor. Sureleri kurana uygun olarak tecvidiyle, kıratıyla okuyor” ifadelerine yer verdi.

“ÇOCUKLAR VE YAŞLILAR İÇİN KOLAYLIK SAĞLIYOR”
Namaz Öğretici Seccade’nin çocuklar ve yaşlılar için büyük kolaylıklar sağladığını belirten Özalp “Biz bu ürünü öncelikle çocuklar için düşünmüştük. Çünkü küçük çocuklara teknolojiyi kullanarak bir şeyleri ezberletmek daha kolay gerçekleşiyor. Çocuk cihaz karşısında bilimsel olarak kendi sorumluluklarıyla bunu yapıyor. Yaşlılar ise, bugüne kadar her duayı bildiğini düşünüyordu. Ama mutlaka eksiklikleri ve içerisinde unuttukları yerler oluyor. Çağrı merkezimizi arayanlar içinde görme engelliler, din değiştirip namazı öğrenmek isteyenlere rastlıyoruz. Genel olarak hem çocuklar hem de yaşlılardan talep var” diye konuştu.
Türkiye’de ürünün patentini alan tek şirket olduklarını söyleyen Özalp, “Ürünümüzün diğer ürünlerden farklı olarak patenti var. Cihaz patent aşamasında da piyasada birçok kişi tarafından görüldü, beğenildi. Ürünümüz 2 yıl garantili. ASE bunun altına imzasını atarken 2 yıl garantiyi çok rahatlıkla verebiliyor. Bunun üzerine mutlaka yenilikler olacak. Bunun dışında yeni ürünlerimiz de olacak” dedi.
(İHA)