GÜMÜŞHANE (AA) - MUHAMMET ÇELİK - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında kendisine gönderilen talimatı yerine getirmeyerek devletin yanında yer alan Gümüşhane İl Jandarma Komutanı Albay Cezayir Danışan, Gümüşhanelilerin sevgisini kazandı.

Gümüşhane Valisi Okay Memiş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk demokrasisinin 15 Temmuz'da çok önemli bir sınavdan geçtiğini söyledi.

FETÖ yapılanması ve Türk Silahlı Kuvvetleri içerisindeki uzantısı olan birtakım subayların darbe girişimine maruz kalındığını anımsatan Memiş, darbe girişiminin duyulması üzerine Gümüşhane Valiliği olarak çok seri hareket ettiklerini dile getirdi.

Vali Memiş, konuyu öğrendikten sonra Emniyet Müdürü Orhan Kar'ı, İl Jandarma Komutanı Albay Cezayir Danışan ile konuyu değerlendirmek üzere görevlendirdiğini anlatarak, şöyle devam etti:

"İl Emniyet Müdürümüz bu konunun aslını öğrenmek üzere Jandarma Komutanlığına gitti. Sözde darbeciler bir talimat göndermişlerdi. Jandarma komutanımdan o talimat üzerine birtakım işlemler tesis edilmesi isteniyordu. Alay komutanım, emniyet müdürümle yaptığı değerlendirme sonucu bir darbe girişimi olduğunu, kendilerine intikal eden emrin kanunsuz olduğunu, kesinlikle uygulanamayacağını, emniyet müdürümle birlikte bana gelerek bildirdi. Bu tavrından dolayı İl Jandarma Komutanımız Albay Cezayir Danışan ve İl Emniyet Müdürümüz Orhan Kar'a özellikle teşekkür ediyorum."

Kararda Giresun Jandarma Bölge Komutan Vekili Jandarma Kıdemli Albay Ercan Yaşin'in de büyük tesiri olduğunu ifade eden Vali Memiş, şunları söyledi:

"Gümüşhane de son derece iyi bir duruş sergiledi. Aksi olsaydı durum hakikaten farklı olabilirdi. Gümüşhane Valisi olarak bu kararı zaten uygulamayacaktık ama jandarma komutanımızın bu tavrı, doğrusunu söylemek gerekirse bizim işimizi daha da kolaylaştırdı. Bütün paydaşlarımızla, milletvekillerimizle, belediyemizle, belediye başkanlarımızla ve bütün kamu idarecilerimizle bir araya geldik. Konuyu istişare ettik. Bu darbe girişiminin atlatılması yönünde girişimlerimiz oldu. İçişleri Bakanlığımız ile istişareye geçtik. Bakanımızdan aldığımız talimatlar doğrultusunda ilerleme tesis ettik."

Vali Memiş, özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, vatandaşı demokratik tepki vermek üzere alanlara davet etmesi üzerine Gümüşhane Valiliği olarak tüm tedbirleri aldıklarını kaydederek, "Bu yönde güzel çalışmalar yaptık. Hakikaten iyi bir çalışmayla bu krizi atlattığımızı düşünüyorum. 16 Temmuz günü de jandarma komutanımı ve emniyet müdürümü alarak bütün ilçeleri tek tek dolaştık. Görevimizin başında olduğumuzu vatandaşlarımıza izah ettik." diye konuştu.

Tüm Gümüşhanelilere hiçbir provokasyona meydan vermeyecek şekilde bu antidemokratik darbe girişimine çok net tepki verdiği için teşekkür eden Vali Memiş, darbe girişimi sırasında hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifa diledi.

Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen ise söz konusu gece Vali Memiş'in kendisini aradığını belirterek, "Yanında Garnizon Komutanı Sayın Cezayir Danışan ve İl Emniyet Müdürü Orhan Kar'ın olduğunu söyledi. Gümüşhane'de herhangi bir başkaldırış olmadığını söyledi. Ben de Sayın Valimize, 'Komutanı gördüğüm anda onu alnından öpeceğim' dedim. Görüştüğümüzde komutanımı alnından öptüm. Allah razı olsun komutanımızdan. Komutanımızı yetiştiren ananın, babanın ellerinden öpüyorum." ifadesini kullandı.

- Gümüşhaneliler tepkilerini sosyal medyada dile getirdi

Jandarma Albay Cezayir Danışan'ın tavrını takdirle karşılayan Gümüşhaneliler, sosyal medya hesaplarında duygularını dile getirdi.

Danışan için yazılan sevgi ve övgü dolu mesajlardan bazıları şöyle:

"Cuntacılar tarafından aranıp 'şehri kontrol altına alın' diye verilen emire, 'Ben emri başkomutanım Cumhurbaşkanımız ve Genelkurmay Başkanımızdan alırım' diyerek telefonu kapatıp, sayın valimizi arayarak 'tüm personelimle emrinizdeyim' diyen adam gibi adam Garnizon Komutanımız Sayın Albay Cezayir Danışan'a Gümüşhaneliler olarak minnettarız."

"Gümüşhane Jandarma Komutanımız Cezayir Danışan albayımız, darbeci yapıya rest çekip canını ortaya koyarak 'Ben böyle bir emri uygulamam.' diyen yiğit Komutanımız."

"Cuntacılar telefon ederler ve derler ki 'Ülke yönetimine el koyduk. Derhal sokaklara çıkın ve kamu binalarını işgal edin. İlin valisi, belediye başkanı, emniyet müdürünü derhal alın. Sokakları kontrol altında tutun. Sokağa çıkma yasağını derhal uygulayın.' Albay cevap verir, 'Ben başta Başkomutanımız Cumhurbaşkanımdan ve Genelkurmay Başkanımdan talimatları alırım.' Telefonu kapatır ve akabinde ilimizin valisini arar durumu izah eder ve ekler, 'Sayın valim ben başta Başkomutanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanıma bağlıyım. İl ve ilçe personelimle milletimizin yanındayız. Demokrasiden yanayız ve sizin emrinizdeyiz.' ve valiliği teşrif eder. İşte bu adam gibi adama Gümüşhane Jandarma Komutanı Albay Cezayir Danışan denir. Gümüşhane halkı ve tarih seni unutmayacak onurlu insan."