AMASYA (AA) - Amasya'da iftar ve sahur saatlerinde tarihi Harşena Kalesi'ne çıkarak konser veren belediye bandosu, kentte 151 yıldır sürdürülen geleneği bu ramazan da yaşatıyor.

Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir, Harşena Kalesi'nde gazetecilere yaptığı açıklamada, belediyenin bando ekibinin iftar ve sahurdan önce kaleye çıkarak önemli bir geleneği sürdürdüğünü söyledi.

Geçmişte elektriğin yaygın olmadığı dönemlerde bando takımının kaleye çıktığını ifade eden Özdemir, "Bando, söylediği marş ve türkülerle o dönemde insanların hoşça vakit geçirmesine, iftara veya sahura hazırlık yapmasına vesile oluyordu. Bunu nostalji amaçlı devam ettiriyoruz. Türkiye'de ramazan nostaljilerini yaşamak isteyenleri de Amasya'ya davet ediyoruz" dedi.

Bando ekibinde yer alan klarnetçi Hakan Dinçer ise her sene sahur ve iftar öncesinde kaleye çıkıp görevlerini icra ettiklerini söyledi.

Bazen zorlu olsa da güzel bir geleneği devam ettirmeye çalıştıklarını dile getiren Dinçer, "Vatandaşın istek parçalarını alıyoruz. Onları da çalmaya çalışıyoruz. Ekip arkadaşlarımızla uyum içinde çalışıyoruz. Bu 150 seneyi aşkındır sürdürülen bir gelenek. Ağabeylerimizden aldığımız bu emaneti elimizden geldiğince sürdüreceğiz, sonrakilere devredeceğiz" diye konuştu.

Dinçer, daha çok Amasya türkülerini çaldıklarını, istek üzerine güncel parçaları da repertuvarlarına aldıklarını dile getirdi.

- Amasyalılar, bir buçuk asırdır ateşlenen topla iftar açtı

1860'lı yıllarda Amasya Mutasarrıfı Ziya Paşa tarafından ramazanda iftar ve sahur saatlerini kent sakinlerine duyurmak üzere kullanılmaya başlanan top, bugün de işlevini yerine getirdi. Bir buçuk asırdır kullanılan topu bu kez Belediye Başkanı Cafer Özdemir ateşledi. Amasyalılar topla iftarını açtı.