AMASYA (AA) - Merzifon ilçesine bağlı Kayadüzü beldesindeki Yeni Çeltek Kömür İşletmesinde 26 yıl önce meydana gelen grizu patlaması sonucu hayatını kaybeden 68 maden işçisi dualarla anıldı.

Kayadüzü beldesinde hayatını kaybeden işçilerin resimlerinin bulunduğu hatırat önünde düzenlenen anma töreni, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Kayadüzü Köyü Muhtarı Yılmaz Katırcı ve köy sakinleri, 26 yıl önce yaşamını yitiren madencilere Allah'tan rahmet, ailelerine sabırlar dileyerek dua etti.

Katırcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocuklarının rızkının temini için evlerinden ve sevdiklerinden ayrılan maden işçilerinin hayatlarının 26 yıl önce burada son bulduğunu söyledi.

Grizu faciasında hayatını kaybeden maden işçilerini her yıl 7 Şubat'ta dualarla yadettiklerini anlatan Katırcı, ''Onlar bize canları pahasına rızıkları için, alın terini ekmeğe katık etmenin ne denli zor olduğunu öğrettiler. Her zaman buraya geldiğimizde aynı acıyı ve hüznü yaşıyoruz. İnşallah bundan sonra evlatlar, kardeşler, canlar yanmaz” dedi.

Maden faciasında amcasını kaybeden Kadir Elyaz ise geçmişte yaşanan acılardan ders almak gerektiğini belirterek, ”Biz ne kadar üzülürsek üzülelim madende şehit olan yakınlarımızı geri getiremeyiz. Bundan sonra madenlerde çalışan arkadaşlarımızın bu tür olayları, kazaları yaşamaması için gerekirse devlet büyüklerimiz tedbir alınması noktasında yardımcı olsunlar. Bu acıların daha yaşanmamasını istiyoruz. Bu tür kazaları yaşayanlarda bizim kardeşlerimiz " şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından, hayatını kaybeden maden işçileri için Kur'an-ı Kerim okundu, dua edildi.

Amasya'nın Merzifon ilçesindeki Yeni Çeltek Kömür İşletmesinde 7 Şubat 1990'da grizu patlaması sonucu 68 işçi yaşamını kaybetmişti.