AMASYA (AA) - Kırmızı et üretiminde önde gelen merkezlerden Amasya'da besiciler, yetiştirdikleri kurbanlıkları başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere Türkiye geneline gönderiyor.

Besiciler, yıl boyunca besledikleri hayvanları iyi bir satış dönemi geçirecekleri umuduyla Kurban Bayramı öncesi her gün kamyonlarla yurdun dört bir yayına sevk ediyor.

Suluova Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Esem Kodaman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kurban Bayramı öncesi iyi bir satış dönemi geçireceklerini düşündüklerini söyledi.

Türkiye'nin kırmızı et ihtiyacının yüzde 4'ünü karşıladıklarını, besi üretiminde kaliteli hayvan yetiştirdiklerini anlatan Kodaman, "Dış bölgelere hayvan sevkiyatımız sürüyor. Üreticilerimiz İstanbul, Ankara ve İzmir gibi şehirlere kurbanlık götürüyor. Satışlarımız canlanmaya başladı. Kurban Bayramı döneminde iyi satış yapacağımızdan umutluyuz. Üreticimiz, hayvan beslemeyi çok mükemmel yapmaktadır. Besicilerimiz, aldığı 250 kiloluk bir hayvanı 7-8 aylık bakım sonucunda 400 kiloya eriştiriyor ve pazara sunuyor." ifadelerini kullandı.

- "Kurbanlık sayısında sıkıntı yok"

Kodaman, kurbanlık satışlarından memnun olduklarını, bayram döneminde kurbanlık bakımından bir sıkıntı yaşanmayacağını belirterek, şöyle devam etti:

"Şu anda hayvan satışlarımız iyi, kurbanlık satışlarından memnunuz ama beslemek için aldığımız buzağıyı çok yüksek fiyata alıyoruz. Buna karşı önlem alınmasını istiyoruz. Kurbanlık sayısında bu yıl sıkıntı çekmiyoruz, istediğimiz potansiyel var, vatandaşımız istediğini alabiliyor. Yani herhangi bir sıkıntı yok. Satışlarımız iyi, vatandaşlarımızda memnun, herhangi bir sıkıntı çekmiyoruz fakat şu sorun var, sattığımızın yerine koyacağımız hayvan biraz pahalı oluyor. Bu durum da fiyatları ister istemez tetikliyor."

- "Geçen seneye göre çok aşırı bir fiyat farkı yok"

Kodaman, küçükbaş kurbanlıkların ortalama fiyatının bin lira olduğunu, büyükbaş hayvanların ise 6 bin liradan başladığını bildirerek, şunları kaydetti:

"Küçükbaş kurbanlıklarda fiyat bin 200 liraya kadar çıkıyor. Büyükbaşlarda ise 6 bin liradan başlıyor. Canlı olarak kilogramı 17 ila 19-20 lira arasında değişen fiyatlarımız var ama et olarak düşünürsek 29-30 lirayı buluyor. Bu da memnuniyetle karşılanıyor. Çünkü kurbanlık, et fiyatı olarak düşünülmemeli. Geçen seneye göre çok aşırı bir fiyat farkı yok. Örneğin gecen yıl 9 bin liraya aldığı hayvanı bu yıl 10 bin liraya alıyor. Çok aşırı bir artış yok yani. Bu durumdan alan da satan da memnun. Şu an büyükşehirlere hayvan götüren üreticilerimiz satışlardan çok memnun, satışların son güne doğru daha iyi olacağını düşünüyoruz."

-"Satışlarımızdan memnunuz"

Besicilik yapan Mehmet Dönmez ise kurbanlık satışlarının iyi gittiğini, böyle gittiği takdirde ellerinde hayvan kalmayacağını söyledi.

Bütün yıl boyunca verdikleri emeklerinin karşılığını bu hafta alacaklarını ifade eden Dönmez, "İstanbul'a çocuklarımla hayvan gönderdim, ben de buradaki hayvan pazarında satıyorum. İstanbul'a giden kurbanlıkların yarısından fazlası satıldı, satışlarımızdan memnunuz. Fiyatlar iyi bence, hem alıcı hem satıcı açısından. Gördüğüm kadarıyla vatandaşlar da fiyatlardan memnun. Böyle giderse elimizde kurbanlık kalmayacak. Biz sadece emeğimizin karşılığını istiyoruz çok fazla paralar kazanmak istemiyoruz. Maliyetimiz düştüğü takdirde vatandaşa daha uygun kurbanlık satışı yaparız ancak şimdilik elimizden gelen bu." değerlendirmesinde bulundu.