İstanbul’da 2007 yılında geçirdiği bir trafik kazası sonucu omurilik felci olan tiyatro oyuncusu Funda Müjde, Amsterdam’dan 3 bin 500 kilometre pedal çevirerek 88 günde İstanbul’a geldi. Kendisine eşlik eden bisikletçilerle birlikte Taksim Meydanı’na gelen Müjde, İstiklal Caddesi girişinde çevik kuvvet polisinin engeline takıldı.
İstanbul’da 2007 yılında içinde bulunduğu taksiye başka bir aracın çarpması sonucu omurilik felci olan Funda Müjde, yaşamının geri kalanında tekerlekli sandalyeye mahkum oldu. Yaklaşık 7 senedir tekerlekli sandalye kullanan Müjde yeni bir başarıya imza attı. Aynı zamanda obeziteyle mücadele etmenin yollarını da arayan Müjde, elle kullanılan ama ayakları da çalıştıran özel tasarım bir bisikletle tanıştı. Bisikleti hemen edinen Müjde “Amsterdam’dan İstanbul’a pedallıyor” projesi altında büyük bir başarıya imza attı.
28 Mayıs’ta Amsterdam Olimpiyat Stadı’nda yapılan büyük bir törenle yola çıkan Müjde, 3 bin 500 kilometrelik Hollanda-Almanya-Avusturya-Slovenya-Hırvatistan-Sırbistan-Bulgaristan-Türkiye güzergahının sonunda 88 günde İstanbul’a vardı. Bisikletli Ulaşım Platformu ve Engelsiz Pedal tarafından Bakırköy’de karşılanan Funda Müjde, Sultanahmet Meydanı’ndan sonra Taksim’e doğru pedal çevirdi.

TAKSİM’DE POLİS ENGELİNE TAKILDI
Platform üyeleriyle birlikte Gümüşsuyu İnönü Caddesi’nden Taksim Meydanı’na doğru büyük bir coşku ve alkışlarla gelen Müjde, İstiklal Caddesi girişinde polis engeline takıldı. Çevik kuvvet polisleri tarafından önü kesilen Müjde ve beraberindekiler caddeye sokulmadı. Platform üyeleri bir süre polis ile tartıştı. Bu esnada çevik kuvvet polisleri Taksim Cumhuriyet Anıtı çevresinde ve cadde girişinde geniş güvenlik önlemi aldı. Polis ile anlaşamayan grup üyeleri bunun üzerine Tarlabaşı Bulvarı’na doğru yöneldi. Bulvar üzerinden pedallarını çeviren grup daha sonra Hollanda Başkonsolosluğu’na doğru yöneldi.
Başardığı için mutlu olduğunu belirten Funda Müjde, "Neredeyse bitti. Devam etmek zorundayız. Maalesef güzergahımızı değiştirdiler. Onun dışında çok iyiyiz. Çok mutluyum. 28 Mayıs’ta Almanya-Avusturya-Slovenya bir parça da İtalya, Hırvatistan, Sırbistan, Bulgaristan yani 8-9 ülkeden Türkiye ve Hollanda’yı da sayarak 88 günde geldik. 88 gün içerisinde birçok şey yaşadık. Neler oldu neler" dedi. Bu sırada İstiklal Caddesi’ne girişlerine izin verilmediğini öğrenen Müjde, "Yani biz aslında yavaş yavaş gidebilirdik. Bu benim bisikletim aynı zamanda tekerlekli sandalyem sayılır" ifadelerini kullandı.
Platform üyelerinde bazıları ise, Funda’ya destek verip onunla birlikte buraya kadar geldiklerinden dolayı mutlu olduklarını ancak İstiklal Caddesi’ne giremedikleri için üzgün olduklarını söyledi.
(İHA)