ORDU (AA) - HAYATİ AKÇAY - Ordu'nun Kurul Kalesi'ndeki arkeolojik kazılarda bulunan yaklaşık 2 bin 100 yıllık ana tanrıça Kibele heykeli yoğun ilgi görüyor.

Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Süleyman Yücel Şenyurt başkanlığında 25 kişilik ekip tarafından kazı çalışmalarının sürdürüldüğü Kurul Kalesi'nde, yaklaşık 200 kilogram ağırlığında, 110 santimetre boyunda, "tahtında oturan ana tanrıça Kibele" heykeli bulundu.

Doğu Karadeniz'in ilk bilimsel arkeolojik kazısının yapıldığı kalede heykel bulunduğuna ilişkin haberi duyan çok sayıda vatandaş, eseri daha yakından görebilmek için kazı alanına geldi.

Ordu merkezden yaklaşık 13 kilometre uzaktaki Bayadı Mahallesi'ne araçlarıyla gelen vatandaşlar, 300 basamaklı merdiveni çıkarak heykeli yerinde görme fırsatı buldu.

Birçok vatandaş heykelle özçekim yaparken, kazı alanındaki görevliler ise heykelin zarar görmemesi için önlem aldı.

- "Bu yılki kazılarımızın en büyük sürprizi"

Prof. Dr. Şenyurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 2 bin 100 yıllık ana tanrıça heykelinin, bu yılki kazılarının en büyük sürprizi olduğunu vurguladı.

Mermerden yapılan, 110 santimetre yüksekliğindeki ana tanrıça Kibele heykelinin bulunmasının kendilerini çok şaşırttığını belirten Şenyurt, "Heykelin bulunduğu haberinin gazeteler ve internette yer almasıyla, buraya bir anda ziyaretçi akını oldu. Beklediğimiz şekilde genci yaşlısı birçok kişi, heykeli görebilmek için gelmeye başladı. Bu da bizi açıkçası çok mutlu etti." ifadelerini kullandı.

İlerleyen günlerde ziyaretçi sayısının artmasını beklediklerini ifade eden Şenyurt, ziyaretçilerden kazı alanında bastıkları yerlere dikkat etmelerini istedi.

Bunun, Türkiye'de yerinde bulunan ilk mermer heykel olduğunu dile getiren Şenyurt, şunları kaydetti:

"Bu çok nadir bir durumdur. Araştırmalarımıza göre bu heykel, Kurul Kalesi'ni istila eden Romalı askerlerin işgali sırasında giriş kapısındaki duvarların yıkılmasıyla yerinde kalmış. Heykelin 6. Mithriadat dönemine ve Helenistik Pontus Krallığı'na ait olduğunu düşünüyoruz. Şu anda heykel bizim korumamız altında. Görevlendirdiğimiz iki bekçi gece gündüz heykeli koruyor. Ancak önümüzdeki günlerde heykel yerinden alınarak ilgili yerlere teslim edilecek."

- "Merak içinde geldik"

Heykeli görmeye gelenlerden Baki İnan ise Kurban Bayramı tatili için Almanya'dan memleketi Ordu'ya geldiğini belirterek, "Dün burada heykel bulunduğu haberini öğrendik. Haberi duyar duymaz da merak içinde buraya geldik." dedi.

Karadeniz'de ilk kez böyle bir şeyle karşılaşılmasının dikkatlerini çektiğini anlatan İnan, "Özellikle ilimiz Ordu'da böyle bir eserin ortaya çıkması sevindirici. Alanın korumaya alınarak ziyaretçilere açılması taraftarıyız. Çünkü her insanın buradaki tarihi yerinde görmesi gerekiyor." diye konuştu.

Orhan Sağlam da İstanbul'dan kente geldiğini söyleyerek, "Heykelin bulunduğunu sosyal medyadan öğrenir öğrenmez hemen ailecek ziyaret etmeyi düşündük. Hakikaten bizleri de heyecanlandıran bir durum bu. Yıllardır Kurul Kalesi'nde bir şeylerin olabileceği söyleniyordu ancak inanmıyorduk. Kazı sonrası çıkan tarihi eserler gösterdi ki burası çok kıymetli bir yer." ifadelerini kullandı.

Ziyarete gelmeden önce ana tanrıça Kibele heykeli hakkında internet sitelerinden bilgi edindiklerini bildiren Sağlam, böyle bir heykelin Ordu'da bulunmasının kendilerini mutlu ettiğini vurguladı.

Ali İhsan Çalış, memleketlerinde böyle bir eserin ortaya çıkmasını memnuniyetle karşıladığını kaydetti.

Heykel bulunduğunu duyunca kaleye geldiklerini bildiren Çalış, "Ancak merak edip gelen sadece biz değiliz. Birçok kişi gelmiş. Burada yürütülen çalışmayı sonuna kadar destekliyoruz. Tarihi kalenin gün yüzüne çıkarılması noktasında ne gerekiyorsa yapılması taraftarıyız." dedi.

Müzeyyen Çalış ise heykeli merak edip kaleye geldiğini ifade ederek, "Böyle tarihi eserlerin hep başka illerde bulunduğunu görürdük ya da duyardık. Şimdi ilimizde böyle bir şeyin gün yüzüne çıkarılması bizleri fazlasıyla mutlu etti." değerlendirmesinde bulundu.