SAMSUN (AA) - Anadolu dağ turnası hakkında daha fazla bilgi edinilmesi amacıyla Türkiye genelinde 12 yavruya Orman ve Su İşleri Bakanlığınca GPS cihazı takıldı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 11. Bölge Müdürü Mehmet Sıddık Kılınçer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada popülasyonu azalan Anadolu dağ turnası için 2013 yılında Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce "Ulusal Turna Eylem Planı" hazırlandığını söyledi.

Eylem planı ile turnalar hakkında bilimsel bilgi boşluğunun giderilmesinin amaçlandığını bildiren Kılınçer, "Anadolu dağ turnasının alt türü, nesli dünyada tükenmek üzere olan bir tür. Türkiye'de üreyen sadece 30 çift turna var. Bunlardan 4'ü Kızılırmak Deltası'nda. Bu yıl bunlardan 5 yavru doğdu. Yakalanabilen bir yavruya GPS cihazı takıldı. Yavru turna, GPS üzerinden takip edilecek." dedi.

Kılınçer, çalışma ile Kızılırmak Deltası'nda üreyen turnaların kışı geçirmek için en çok nereye gittiğinin tespit edileceğini anlatarak, şu değerlendirmede bulundu:

"Yavru turnaya ağırlığının yüzde 1,5'i oranında, 58 gram ağırlığında ve güneş enerjisi ile çalışan GPS cihazı takıldı. Bu yıl Bakanlığımızca Türkiye'de sadece 12 yavru turnaya cihaz takıldı, bunların biri de Kızılırmak Deltası'ndadır. Yavrular yaşadığı sürece takip edilecek ve bilimsel veriler alınacak. Böylece bu türün dünyadaki popülasyonu hakkında da bilgi sahibi olacağız."

Kılınçer, gelecek yıllarda üreyen diğer çiftlerin yavrularına da GPS cihazı takılmasının planlandığına işaret ederek, "Anadolu dağ turnası alt türünün en çok görüldüğü yer, Sivas'tır. 12 çifti burada olmak üzere Türkiye'de 30 çift üremektedir. Turnalar sadece burada değil, birkaç bölgemizde de takip ediliyor. Karadeniz Bölgesi'nde ise sadece Samsun'da takip ediliyor. Bu tür, başının tepesinde taç olarak adlandırılan kırmızı bir leke olmasıyla diğer türlerden ayrılıyor." ifadesini kullandı.

Kılınçer, turnaların göç için hazırlık içinde olduklarını gözlemlediklerini de dile getirdi.