Bu tarihte İngiltere ve Avrupa Birliği arasında yılan hikayesine dönen Brexit süreci resmen sona erecek ve İngiltere’nin Avrupa Birliği üyeliği de tamamen bitecek. Böylece İngiltere Ankara Antlaşması’nın geleceği konusunda söz sahibi olacak. Tüm beklentiler mevcut kurallar içinde İngiltere’nin bu anlaşmayı artık uygulamaması yönünde. Zira Ankara Anlaşması şartlarını artık kendisi belirleyecek. Beklenen yeni kurallar arasında İngilizce dil sınavı, asgari sermaye zorunluluğu, iş deneyimi ve eğitim gibi kriterler olması bekleniliyor. Bu kriterlerin tümünü içeren bir puan sistemenin gelmesi de yine beklentiler arasında. Böylece Ankara Antlaşması vizesi ile İngiltere’de iş kurmak isteyen kişilerin arasında bir ön eleme yapılmış olacak. Gerekli kriterleri karşılayamayan kişilerin başvuru yapmasını engelleyen puanlama sistemi ile red oranları da azalacak. Benzer bir sistemm uzun yıllardır Kanada tarafından başarı ile uygulanmakta. Kanada göçmenlik programına sadece yeterli puana ulaşan adaylar başvuru yapabiliyor. Express entry sistemine başvuru dosyanızın girilebilmesi için öncelikle dil sınavı ve üniversite denkliği almanız gerekiyor. Ancak bundan sonra online sistem içinde kendinize ait bir başvuru profili oluşturabiliyorsunuz. İngiltere’nin 31 Aralık’tan sonra gelmek istediği nokta da buna benzer bir oluşumu kurmak. 

İngilizce dil sınavı, iş tecrübesi ve eğitim gibi kriterlere bağlı olmadan sadece maddi imkanları kullanarak ikinci vatandaşlık almak isteyen kişiler içinse Malta vatandaşlığı programı alternatif bir seçenek olarak yer alıyor. Bu programa başvuru yapabilmek için Malta devletine en az €650,000 tutarında bir bağış yapmak gerekiyor. Yapılan bu bağış karşılığında kişi ve ailesi Malta pasaportu alarak, Avrupa Birliği vatandaşı olmuş oluyorlar. Üstelik Malta’da hiç yaşamadan. Maddi imkanları yeterli olan aileler için planlanmış olan bu programa gerek Türkiye’den gerekse diğer ülkelerden oldukça yoğun başvurular yapılıyor.

İkinci vatandaşlık konusunda danışmanlık veren Terranova Global firması Malta vatandaşlık programına için Malta Hükümeti tarafından yetki verilmiş olan kurumlardan birisi. Firma yetkilileri tarafından yapılan açıklama da Malta vatandaşlığı programının 30 Eylül tarihinde sona ereceği belirtiliyor. Sonrasında nasıl bir uygulama olacağı şu an için çok net değil.

Malta’nın uygulamakta olduğu bir diğer program ise Malta oturum izni adı altında geçiyor. Bu program aracılığı ile Malta’da süresiz oturum sahibi olmak mümkün. Bunun için €250,000 tutarında devlet tahvili almak yeterli.