Yasal olarak evliliğin sona ermesine dilimizde boşanma denmektedir. Özellikle teknolojinin ve sosyal medyanın gelişmesi sonrasında yaygın hale gelen boşanmanın tarihi evlilik kadar eskilere dayanmaktadır. Eşlerin anlaşamaması, zina, terk veya daha birçok farklı sebep dolayısıyla ortaya çıkan bu durum, yaygın ve özel boşanma nedenlerinde belirtilmiştir. Tek taraflı veya iki taraflı olarak açılabilen boşanma davalarında genel merci öncelikle aile mahkemeleridir. Eğer bulunduğunuz bölgede aile mahkemesi yok ise asliye hukuk mahkemeleri de boşanma davalarına bakabilmektedir. İkamet ettiğiniz bölgede açabileceğiniz bu davalarla ilgili olan hükümler, Türk Medeni Kanununun 161. ve 184. maddeleri arasında yer almaktadır.

Evliliği sürdüren eşlerden birisi veya her ikisi boşanma kararı almış ise iki tür boşanma çeşidi olduğunu bilmelidir. Bu çeşitler ise anlaşmalı boşanma ve çekişmeli boşanma olarak karşınıza çıkmaktadır. Anlaşmalı olarak boşanma davaları, 1 veya 2 mahkeme süresinde çözülebilmektedir. Bunun yanı sıra çekişmeli boşanma davaları 1-2 yıl arasında sürmekte ve oldukça zorlu geçmektedir. Bu iki boşanma çeşidi arasındaki en önemli fark anlaşmalı da her iki taraf istekliyken, çekişmeli davalarda tek taraflı boşanma isteği olabilmesidir.

Anlaşmalı Boşanma Şartları Nelerdir?

Anlaşmalı boşanma olabilmesi için gereken en önemli şartlardan birisi çiftlerin en az 1 yıl süre ile evli olmasıdır. Bu durum nikah tarihinden itibaren hesaplanmakta ve süre daha az ise mahkeme açılamamaktadır. Süre durumunu tutturmanız durumunda ise her iki tarafında boşanmayı kabul etmesi ve diğer tüm konularda anlaşmanın sağlanması istenmektedir. Diğer konular ise nafaka, velayet, maddi veya manevi tazminat olarak karşınıza çıkmaktadır. Bu şartları sağlamanız durumunda boşanma dilekçesini doldurarak mahkemeye başvurabilir ve davanızı oluşturabilirsiniz.

Bu dava çeşidinde ilk olarak boşanma protokolü imzalanmakta ve duruşma günü alınmaktadır. Ardından ise hakim karşısında iki tarafta boşanmak istediklerini söyler ve gerekçeli karar yazılır. Kararın kesinleşmesi sonrasında nüfus kaydına işleme yapılır ve evlilik sona erer. Anlaşmalı boşanma öncesinde çocuk varsa velayet, nafaka, tazminat ve diğer konularda tam bir anlaşma sağlanmalı ve daha sonra mahkemeye başvurulmalıdır.