GÜMÜŞHANE (AA) - İBRAHİM ÖZDEMİR - Gümüşhane Devlet Hastanesinde yeni doğum yapan kadınlara, anne sütünün artırılması amacıyla günde iki kez lohusa şerbeti veriliyor.

Başhekim Yavuz Çakıroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, doğumun ilk günlerinde, özellikle sezaryenle doğum yapan annelerin, bebeklerini yeterince besleyecek sütü olmadığını, bu nedenle bebeklerin beslenmesinde sorun yaşandığını belirtti.

Lohusa şerbetinin Osmanlı döneminde başlayan bir gelenek olduğunu dile getiren Çakıroğlu, "Bu geleneği, hastanemizde de hayata geçirmek istedik. Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Burcu Yılmaz tarafından yürütülen uygulamayla doğum yapan annelerimize lohusa şerbeti vermeye başladık" dedi.

Çakıroğlu, lohusa şerbetinin, anne sütünün daha hızlı oluşmasını sağladığını ifade ederek, doğum yapan kadınlara hastanede kaldığı süre içerisinde günde iki kez lohusa şerbeti verdiklerini anlattı.

"Bu şerbetle anne sütü artmış ve bebekler özellikle doğumdan sonraki ilk saatlerde ihtiyaç duydukları anne sütüne kavuşmuş oldu" diyen Çakıroğlu, bu uygulama sayesinde annelerin kendilerini ev ortamında hissettiklerini kaydetti.

- "Bebekte gaz olmasını da engelliyor"

 Hastanede görevli gıda mühendisi Fatih Öztürk de lohusa şerbetini hastane mutfağında hazırladıklarını belirterek,  "Lohusa şekerini, tarçın, karanfil, zencefil, karabiber tanesiyle kaynatıyoruz. Bu, lohusa şekerine özel koku ve lezzet veriyor" diye konuştu.

Lohusa şerbetinin, su oranı yoğun, sağlıklı ve serinleten bir içecek olduğuna işaret eden Öztürk, "İçerisindeki tarçın, kan şeker dengesinin sağlanmasında etkili olduğu için emziren annede aşırı tatlı ihtiyacı oluşmasını engeller. Şerbette bulunan baharatlar mideyi rahatlattığı gibi bebekte gaz olmasını da engelliyor" ifadelerini kullandı.

- "Taburcu olduktan sonra evde kullanmayı sürdüreceğim"

Gümüşhane Devlet Hastanesinde doğum yapan Semanur Kara, doğumdan sonra kendisine loğusa şerbeti verildiğini belirterek, "Çok hoşuma gitti. Geçmişte uygulanıyormuş ancak ben ikinci kez doğum yapmama rağmen ilk kez içtim. Taburcu olduktan sonra evde kullanmayı sürdüreceğim" dedi.

Semanur Kara'nın kayınvalidesi Hülya Kara da "Bizim dönemimizde doğum yapan annelere normal şerbet, bazen de komposto suyu verilirdi. Şeker, annenin sütünü artırdığı gibi doğumdan sonra daha erken sağlığına kavuşmasını sağlıyordu" ifadesini kullandı.