TOKAT (AA) - EKBER TÜRKOĞLU - Tokat'ın Sulusaray ilçesindeki Sebastapolis Antik Kenti'nin üzerinde yer alan 200 evin başka bir alana taşınması için çalışmalar yapılıyor.

Edinilen bilgiye göre, uzun bir aradan sonra 2013 yılında kazı çalışmalarına başlanan antik kent üzerindeki 200 evin ilçe girişindeki 500 dönümlük alana taşınması için Belediye ve Kaymakamlıkça başlatılan çalışmalar devam ediyor.

Sulusaray Belediye Başkanı Halil Demirkol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çalışmaları kapsamında, antik kent üzerindeki evlerin taşınması için ilçede TOKİ'ye 500 dönümlük yer belirlediklerini hatırlattı.

Arsanın TOKİ'ye tahsisinin yapıldığına işaret eden Demirkol, "Burayla ilgili iki projemiz var. Sit alanı içerisinde olup gelir seviyesi belli bir bedelin altında olanlar Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü tarafından desteklenebiliyor. 25 bin liralık rakam Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğünce ödenip, daha sonra kalan kısım 20 yıl vade ile 200 bin lira gibi rakamla vatandaşlarımız ev sahibi yapılabiliyor." dedi.

Bununla ilgili Kaymakamlık ve Belediye olarak projelerini hazırladıklarını anlatan Demirkol, projeyi önümüzdeki günlerde Çevre ve Şehirlik Bakanlığına sunacaklarını belirterek, "Sayın Bakanımızın ve milletvekillerimizin bilgileri var. Milletvekillerimizle, Bakanımızla görüşeceğiz. Bir sonuç çıkmazsa başka projemiz var." diye konuştu.

Antik kentle ilgili ikinci projelerini de hayata geçirebileceklerini belirten Demirkol, şöyle devam etti:

"Çevre ve Şehircilik Bakanlığına Sebastapolis Antik Kenti'nin üzerindeki evleri kentsel dönüşüm alanı olarak ilan ettirmeyi düşünüyoruz. Böyle durum olursa TOKİ ile yapılan ortak sözleşme neticesinde yüzde 25 TOKİ indirim yapıyor. Oradaki evin satış fiyatı 80 bin lira ise yüzde 25'i düşülüyor. Daha ucuza 20 yıllığa daha küçük taksitlerle vatandaşlarımız ev sahibi olma hakkı kazanıyorlar. Ev sahibi olma bakımından, devletimizin katkısı olması bakımından önemli olduğunu düşünüyorum. Sebastapolis'in üzerinde evi olan vatandaşlarımızla görüşmelerimiz sürüyor."

İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdurrahman Akyüz de antik kentin bir an önce gün yüzüne çıkması için milletvekilleri ile işbirliği ve fikir alışverişinde bulunduklarını aktararak, "Buranın üzerindeki evlerin taşınması gerekiyor. Buranın kentsel dönüşüm kapsamına alınması planlanıyor. Sebastapolis gün yüzüne çıktığında Tokat için önemli bir turizm merkezi olacak." ifadelerini kullandı.

- Sebastapolis Antik Kenti

Tokat kent merkezine 69 kilometre uzaklıktaki Sulusaray'da bulunan ve kuruluş tarihi kesin olarak bilinmeyen Sebastapolis Antik Kenti'nin, bazı kaynaklarda milattan önce 1. yüzyılda kurulduğu belirtiliyor.

Roma İmparatoru Trajan zamanında, milattan sonra 98-117 yıllarında, Pontus Galatius ve Polemoniacus eyaletlerinden ayrılarak Cappadocia (Kapadokya) eyaletine dahil edildiği kaydedilen antik kentin, o dönem geçiş yolları üzerinde bulunması ve günümüzde de kullanılan termal kaynaklar sayesinde 2 bin yıl kadar önce Karadeniz'in en büyük 5 şehrinden biri olduğu biliniyor.

Roma İmparatorluğu döneminde çok az şehrin sahip olduğu zenginliğin bir göstergesi olarak para basma yetkisine sahip olduğu ifade edilen Sebastapolis'in, büyük savaşlar, yıkımlar, afetler ve geçiş yollarının değişmesi sonucu eski önemini kaybettiği, zamanla unutulduğu kaydediliyor.