Kış ayına girilmesiyle birlikte otomobil sahiplerinin, hayati önem taşıyan araç bakımlarını yaptırması gerekiyor. Bazı otomobil sahipleri erken davranarak araçlarının bakımını yaptırırken bazıları ise henüz yeni yaptırıyor. 
Konya’da sanayide lastikçilik yapan Fatih Yılmaz, piyasada lastik satışında bir takım yanlışlıklar yapıldığını belirterek, “Kış aylarında araçların mutlaka kış lastiği olması gereklidir. Halkımızın yanlış bildiği şeyler vardır. Dört mevsim lastik diye satılmaya çalışılan lastik vardır. Bunlara kesinlikle itibar etmemeleri gerekiyor. Çünkü kış lastiği kar lastiği tamamen çekişe yönelik ve kaymayı engelleyecek lastiktir. Bunu kullanmayan müşterilerimiz genellikle sıkıntı yaşamaktadır. Mutlaka kış lastikleri takılması gerekiyor” dedi.
Sürücüleri uyaran Yılmaz, kış lastiğinin üretim tarihinin önemli olduğunu söyleyerek, eski lastiklerin kullanım ömrünün daha az olduğunu ifade etti. Fatih Yılmaz, sürücülerin şehir merkezinde zincir ihtiyacı duymadıklarını, kar lastiklerinin ihtiyaçlarını gördüğünü de söyledi. Yılmaz, piyasada kış lastiği stoklarının bitmek üzere olduğunu da sözlerine ekledi.

"ARAÇLARINIZIN KIŞ BAKIMINI MUTLAKA YAPTIRIN"
Otomobil tamircisi Mahir Çakmak ise kış aylarında araçlar için antifrizin önemine dikkat çekerek, “Araçların kışlık bakımı ile ilgili en büyük faktör antifrizdir. Antifriz kış aylarında motor içerisinde donmayı engeller. Yaz kış koymamız lazım aslında ama kış ayında daha çok dikkat etmemiz gerekir. Kışın donmayı engeller, yazın kaynamayı engeller. Periyot bakımlarına denk geliyorsa ya da periyot bakımları yakınsa kış aylarında daha süre var diye aksatmamak lazım. Erken yaptırmak her zaman için iyidir” şeklinde konuştu.
Yağ bakımlarının aksamasının aracın donması halinde kaloriferin ısıtmasında sorun oluşturacağını da söyleyen Çakmak, “Yağ bakımları eskiyse araca zarar verir bunlara dikkat edilmesi gerekir. Araç donduğu zaman kaloriferi hemen ısıtma yapmaz. Arabanın harareti yükselir. Bunun için donduğunu fark edemiyorlar. Donan arabanın harareti niye artıyor gibi algılıyorlar. Orada oluşan buz kütlesi nedeniyle su dolaşımı yapamadığı için araç hararet yapar” diye konuştu.
Otomobil sahipleri ise araçlarının bütün eksiklerini giderdiklerini ancak bakım için geç kaldıklarını belirtti.
(Barış Gök - Uğur Sarı / İHA)