İSTANBUL (AA) - Arçelik AŞ, bugünün yenilikçi fikirleriyle geleceğin ürünlerini üretmek ve dünya markaları çıkarmak için Garage, Atölye 4.0 ve TECH PRO Akademi'yi hayata geçirdi.

Garage, Atölye 4.0 ve TECH PRO Akademi'nin tanıtım toplantısı, Arçelik AŞ Üretim ve Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Oğuzhan Öztürk ve Arçelik AŞ Ar-Ge Direktörü Cem Kural'ın katılımıyla gerçekleşti.

Arçelik AŞ Üretim ve Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Öztürk, tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, teknolojinin baş döndüren bir hızla ilerlediğini, gelecek 50 yıl içindeki değişimin, son 400 yılda yaşanılandan fazla olacağını söyledi.

Dijitalleşme çağı öncesinde tüketicilerin yerel pazarlardaki ürünler arasından kendi tercihlerine göre seçim yaptığını, ancak bugün dünyanın herhangi bir yerinden herhangi bir ürünü seçme lüksüne sahip olduklarını belirten Öztürk, "Böyle bir dünyada, iddialı her oyuncu dijital dönüşümün pozitif etkilerini kendine çekmek zorunda. Ancak böylelikle, üretim sektörü ekonomik büyümede kaldıraç görevini sürdürebilir." dedi.

Öztürk, gelecekte tüketicilerin doğaya ve çevreye verdiği önemin ve bununla birlikte kendi ihtiyaçları doğrultusunda kişiselleştirilmiş ürünlere çok hızlı erişmeyi isteyen müşteri sayısının artacağının altını çizdi.

"Dijitalleşme ile birlikte gelen yeni ürünlerin ve hizmet modellerinin bizim sektörümüzde de fırsat oluşturabileceğine inanıyoruz." diyen Öztürk, bugün 20 milyar cihazın internete bağlı olduğuna işaret ederek, "2020 yılında bu rakamın 50 milyara ulaşması bekleniyor. Bugün örneklerini gördüğümüz akıllı evlerin önümüzdeki dönemde yaygınlaşacağını öngörüyoruz. Bu evler insan konforunu artıracak. Yaşamı kolaylaştıracak. Güvenlikten ev enerji tüketimine, hava kalitesinden akıllı ev eşyalarına kadar uzaktan izlenebilir ve müşteriyi yönlendirebilir bir ekosistem yaratacak." diye konuştu.


-"(Garage) Bu alanı fikri olan herkesin hayallerini ürüne dönüştürebileceği bir ortam yaratmak için kurduk"


Oğuzhan Öztürk, Arçelik'in pazarın sunduğu fırsatlara ve dijital dünyaya tam anlamıyla hazır hale gelmek için önemli yatırımlar yaptığını anımsattı.

Geleceği şekillendirmek için öncü adımlar attıklarını vurgulayan Öztürk, bu çerçevede Garage ve Atölye 4.0'ı hayata geçirdiklerini söyledi.

Öztürk, "Ülkemizden neden Apple'lar çıkmıyor, niye ülkemizin dünyada çok sayıda bilinen markası yok. Ben bunu kendime kişisel olarak dert edinmiş durumdayım. Bizde ne eksik diye bakıyorum. Farkına vardım ki biz apartman çocuğuyuz. Bizlerin hiç biri garajda büyümedi. Aslında garaj şu demek; içinde bulunduğunuzda kimsenin size karışmadığı, kendiniz veya arkadaşlarınızla istediğiniz kadar çalışabildiğiniz bir çalışma ortamı. Madem biz garajsız ortamda büyüdük, bari gençler garajlı bir ortamda büyüsün diye bu Garage'ı yaptık." dedi.

"Ar-Ge ve inovasyon yetkinliklerimizin, bize dünyada her kapıyı açan anahtar olduğunu biliyoruz." diyen Öztürk, "Bu sayede her pazara ve ihtiyaca uygun ürün geliştirebilmemiz, bizi rakiplerimiz karşısında avantajlı hale getiriyor, küresel kimliğimizi geliştirmemizde de itici güç haline geliyor." ifadelerini kullandı.

Bundan yıllar sonrası düşünüldüğünde çok önemli gelişmelere şahitlik edileceğine dikkati çeken Öztürk, tüketicilerin kişiselleşmiş ürünler, sosyal medya kullanımı ve online alışveriş alışkanlıkları gibi değişen ihtiyaçlarından yola çıkarak hazırlanacak ürünlerin, insanların hayatını kolaylaştıracağını dile getirdi.

Öztürk, sözlerine şöyle devam etti:

"Belki 20 yıl sonra, evimizde bize yardımcı olacak robotlar, sürücüsüz otomobiller, genetikte yaşanacak mucizelerle ilgili gelişmeler hayatımızı bugünden çok farklı bir noktaya taşıyacak. Arçelik'in bugüne kadar elde ettiği tüm başarıların ardında, nitelikli insan kaynağı ve yenilikçilik gücü bulunuyor. Biz daha önceden Ar-Ge alanında yaratıcı olabilmek, müşterilerimizin ihtiyaçlarını doğru analiz etmek ve bunun sonucunda da hikayeden ürüne daha kolay geçebilmek için mühendis istihdam ederdik. Bugün ise sadece teknik alanda deneyimi olan kişiler değil, farklı meslek alanlarında uzmanlaşmış çalışanlarımızla multidisipliner bir yaklaşım sergiliyoruz. Garage'ı yeni bir Rönenans dönemi olarak tanımlıyoruz. Bu alanı 7'den 77'ye fikri olan herkesin hayallerini kısa sürede ürüne dönüştürebileceği bir ortam yaratmak için kurduk. Global örnekleri arasında teknolojik altyapısıyla ve büyüklüğüyle ayrışan Garage'ı, dijital ileri imalat teknolojileri sunan, ortak çalışmayı teşvik eden, müşteri geri beslemesinin alınabileceği bir fikir üretim üssü olarak tasarladık. Buradan çıkan fikirlerle geleceğin ürünleri şimdiden üreteceğiz."


-"Programımız nisan ayına kadar doldu"


Arçelik AŞ Üretim ve Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Öztürk, Garage'da düzenli olarak fikir geliştirme ve prototipleme çalıştayları yapıldığını söyledi.

"Garage'da bir yıl içerisinde 20 bin fikri değerlendirip, 200 prototip ile geleceğin ürünlerini şimdiden üretmeyi hedefliyoruz." diyen Öztürk, burada şirketin her biriminden çalışanların bir araya geldiğini, yenilikçi ve özgün fikirler ortaya koyduğunu kaydetti.

Öztürk, dışarıdan gelen ziyaretçilerin de bu alanı "maker cenneti" olarak nitelendirdiğine işaret ederek, "Bundan da son derece büyük memnuniyet duyuyoruz. Dışarıdan buraya gelmek isteyenler noktasında talep çok yüksek. Gelen insanlara burada çalışmaları için önce eğitim vermemiz gerekiyor. İç ve dış talep noktasında programımız nisan ayına kadar doldu." dedi.

Garage'da gerçek ürün kalitesinde prototiplerin üretildiğini, erken aşamada müşteri geri bildirimi alındığını, böylece teknoloji geliştirme süreçlerinde Arçelik müşterisinin odak noktasında yer aldığını ifade eden Öztürk, "Ayrıca Garage içinde şirket içi ve dışından konuşmacıların katılımıyla Garage Talks etkinlikleri düzenliyoruz. Böylece çalışanlarımızın farklı görüşleri duyması ve yeni fikir geliştirmede çeşitlilik sağlanmasının yolunu da açıyoruz." diye konuştu.

Öztürk, Arçelik çalışanlarının üretim süreçlerindeki hızlı dijital dönüşümün en yeni örneklerini tecrübe edebileceği bir başka alan daha yarattıklarını, Atölye 4.0'ın da Arçelik'in dijital dönüşüm vizyonunu ortaya koyan çok önemli bir gelişme olduğunu vurguladı.

"Arçelik olarak Endüstri 4.0 devrimiyle; dijital dönüşümü en önemli odak noktalarımızdan biri haline getirdik." diyen Öztürk, şunları anlattı:

"Global bir şirket olarak kendi teknolojimizle, kendi yetkinliklerimizle yaptığımız üretimin bizi rekabette farklı bir noktaya taşıdığını biliyoruz. Dijital dönüşümle birlikte Türkiye'deki öncü rolümüzü dünyaya taşımak ve bunu sürdürülebilir kılmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bunun kolay bir yolculuk olmadığını biliyoruz. Bu süreçte, çok farklı disiplinlerden, çok farklı danışmanlık kurumlarının ve enstitülerin uzmanlıklarından yararlanıyoruz. Dünyadaki yeni nesil ileri teknolojiye sahip akıllı fabrikaları yerinde inceleyerek Arçelik süreçlerinde kendimizi geliştirecek alanlar belirliyoruz. Bu dönüşüm yolculuğuna yüksek otomasyon, veri madenciliği ve analitiği, yüksek verimlilik ve kalite odaklı çevik üretim sistemleri alanlarında yaptığımız pilot projeler ile başladık. Artırılmış ve sanal gerçeklik gibi görsel teknolojileri, insan-robot etkileşimli iş istasyonlarını ve karar verebilen akıllı otomasyon sistemlerini süreçlerimizle bütünleştirmek üzerine yoğunlaşıyoruz."


-"Çalışanların dijital okur yazarlık seviyesinin artırılabilmesi için TECH PRO Akademi'yi kurduk"


Oğuzhan Öztürk, Arçelik'in en önemli gücünün yetkin insan kaynağı olduğunu söyledi.

Çalışanların dijital dönüşümün getirdiği yeni teknolojilere adaptasyonu ve dijital okur yazarlık seviyesinin artırılabilmesi için TECH PRO Akademi'yi de kurdukları bilgisini veren Öztürk, söz konusu akademinin bazı modüllerinin Koç Üniversitesi iş birliği ile yürütüldüğünü dile getirdi.

Çalışanlarının tümüne hafta sonu programlama eğitimi verdiklerini anlatan Öztürk, programlama ve kod yazma etkinliklerine çalışanlarının bir süreden sonra çocukları ile gelmeye başladığının altını çizdi.

Öztürk, uzun soluklu bir programa sahip olan akademide, geleceğin dünyasının yetkinlik ihtiyaç analizlerinin yapıldığını kaydetti.

TECH PRO Akademi ile verilen yeni nesil eğitim programları sayesinde çalışanların yetkinliklerinin yeniden şekillendirildiğini belirten Öztürk, "Tüm bu çalışmalarımızla, bugünün hayallerini, geleceğin mühendisleriyle yarınlara taşımayı amaçlıyoruz." ifadelerini kullandı.