ORDU (AA) - Ordu Arıcılık Araştırma İstasyonu Müdürü Feyzullah Konak, "Arılar için en büyük sıkıntı kış ortasında yaşanan bahar havasıdır. Özellikle ılıman havalarda dışarı çıkan arıların gölgede ya da güneş batımında tekrar havalanma özelliği ortadan kalkmakta ve arılar dışarıda ölmektedirler" dedi.

Konak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kış öncesi arı bakımında ön hazırlıkların tamamlandığını anlattı.

Kış döneminde arılarda herhangi bir mücadele yönteminin bulunmadığını ifade eden Konak, arının mücadele ettiği "varroa" başta olmak üzere çeşitli zararlılara karşı mücadelesinin yapılmış olması gerektiğini söyledi.

Olumsuz hava şartlarında arı kovanlarının rutubetten korunması gerektiğini vurgulayan Konak, şöyle devam etti:

"Özellikle kış mevsiminde arı kovanlarının içerisini rutubetten koruyacak ortamın oluşturulması gerekmekte. Kovanların rutubet oranını korumak için farklı sistemler uygulanmakta. Rutubet emici farklı maddelerin kovan içerisine konması, naylon malzemelerle kaplanmaması önemli. Bunun yerine rutubet emici Amerikan bezi gibi malzemeler kullanılabilir. Kovanın üst tarafında 2 santimetre çapında bir delik açılarak rutubet çıkması sağlanabilir."

Konak, rutubetli bölgelerde kovanın yerden yüksek olması gerektiğini dile getirerek, kovanların yerden 15 ile 30 santimetre mesafe bırakılabileceğini belirtti.

- "En büyük sıkıntı kış ortasında yaşanan bahar havasıdır"

Arıların hava akımının yüksek olduğu yerlerde beslenmesi gerektiğine işaret eden Konak, şunları kaydetti.

 "Hava akımının olduğu yerler serindir. Bundan dolayı da arılar dışarı çıkamamaktadır. Kovan içerisinde kaldıkları için kış salkımını bozmamaktadır. Arılar için en büyük sıkıntı kış ortasında yaşanan bahar havasıdır. Bazı sıcak havalarda arılar dışarı çıkmaktadır. Özellikle bu ılıman havalarda dışarı çıkan arıların gölgede ya da güneş batımında tekrar havalanma özelliği ortadan kalkmakta ve arılar dışarıda ölmektedirler. Kış döneminde aktif hale gelen, özellikle de uçan her arı ölmektedir."

Konak, arıların temiz ve sağlıklı koşullarda korunması gerektiğini sözlerine ekledi.