ARTVİN (AA) - Artvin Valisi Muhterem İnce, turizme kazandırılması planlanan tarihi Artvin Kalesi'nde incelemelerde bulundu.

Vali İnce, Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe, İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Özner Bilmiş ile tarihi kaleyi gezerek çalışmalar hakkında bilgi aldı.

İnce, incelemenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Artvin Kalesi'nin, kentin en önemli tarihi miraslarından birisi olduğunu söyledi.

Kitabesi bulunmayan kalenin 10. yüzyılda yapıldığının tahmin edildiğini belirten İnce, şu bilgileri aktardı:

"Artvin Kalesi, Artvin’in en önemli tarihi objelerinden birisi. Bu anlamda başta belediye başkanlığımız olmak üzere ilgili diğer kamu kurumlarımızla buranın yeniden restorasyonu ve turizme kazandırılması için bir gayret içindeyiz. Bu anlamda çeşitli alternatif projeler hazırlıyoruz. Gerek tahsis gerek uygulama konusunda çalışmalarımızı başlattık. Belediye başkanımızla birlikte bugün de yerinde incelemelerde bulunduk."

Kalenin atıl kaldığını gözlemlediğini ve sürekli ziyaret edilen bir yer olması gerektiğini aktaran İnce, "Bunun için de engelleri kaldırıp projelerimizi geliştirip burayı hem tarihimize hem de turizmimize kazandırmayı amaç edindik. En kısa sürede de bunu gerçekleştirmeyi planlıyoruz." diye konuştu.

İnce, restorasyon kalenin tarihi doğallığının korunmasına dikkat edileceğini vurgulayarak, gerekli yasal izinlerin alınarak aslına uygun ve bugünün şartlarında ihtiyaçları karşılayacak bir şekilde projelerin geliştirileceğini dile getirdi.

- "Artvin, turizmin yeni yıldızı olacak"

Belediye Başkanı Kocatepe ise geleceğini turizmde arayan bir kentin destinasyon noktalarına ihtiyaç duyduğunu, Artvin'in doğal güzelliğinin yanı sıra tarihi değerlerinin de ortaya çıkarılması gerektiğine dikkati çekti.

Artvin'de İslamiyet öncesi ve sonrası Orta Çağ'dan kalan çok sayıda tarihi eserin olmasına rağmen bunların bir çoğunun zamanla yok edildiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Kalanlarını da yöneticilerimizle birlikte ayakta tutmaya, ihya etmeye çalışıyoruz. Artvin Kalesi, Artvin'de yaşayan herkesin efsaneleriyle üzerinde çok şey konuştuğu bir yer. Artık buraları muhafaza etmek değil, turizme açma zamanı. Buranın belediyemize tahsisi içinde girişimlerimiz var. Burası, Artvin merkezdeki en önemli 6 turizm noktasından birisi. Buranın turizme açılması için alt yapısını hazırlıyoruz. İnşallah en kısa sürede hizmete girecektir. Artvin, turizm alt yapısını tamamlıyor. Yeni bir turizm kenti doğuyor. Artvin, turizmin yeni yıldızı olacak."