ARTVİN (AA) - Artvin Valisi Ömer Doğanay, Orman ve Su İşleri Bakanlığınca “Artvin Tabiat Turizmi Master Planı” hazırlandığını bildirdi.

Vali Doğanay, yaptığı yazılı açıklamada, kentin barındırdığı doğa, flora, tarihi ve turistik yapısıyla adeta bir yer yüzü cenneti olduğunu ifade etti.

Yerel tabiat ile kültürün koruma ve kullanma dengesi içinde ekonomiye kazandırılması amacıyla yayla ve dağ turizmi alanlarının özendirilmesi gerektiğine işaret eden Doğanay, bu kapsamda Orman ve Su İşleri Bakanlığınca Artvin iline özgü olarak master planı hazırlandığını belirtti.

Master planı kapsamında kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütleri ve halkın da görüşününün alınacağına dikkati çeken Doğanay, şunları kaydetti:

"Katılımcı bir yaklaşımla hazırlanan bu çalışmanın amacı, bugünün ve geleceğin ihtiyaçlarını gözönüne alarak doğal kaynak değerlerin, sürdürülebilirlik, katılımcılık ve çevreye duyarlılık temel ilkeleriyle planlanarak doğa turizminin geliştirilmesini sağlamaktır. Bu alanların kaynak değerleri, koruma ve yönetim amaçları da dikkate alınarak tabiat yürüyüşü, bisiklet turu, çadırlı kamping, oto-karavan kamping, kuş gözlemi, yaban hayatı gözlemi, foto safari, kano, tekne, kayıkla gezinti, tabiat eğitimi, olta balıkçılığı, tırmanış, av turizmi, mağaracılık, turizm aktiviteleri, ev pansiyonculuğu, yöresel yemeklerin sunumu olmak üzere 15 genel aktivite belirlendi."

Artvin'in alternatif turizmde de ön plana çıktığını belirten Doğanay, "Alternatif turizm faaliyetleri olarak yaylalarda geliştirilmesi planlanan özellikle doğa ve macera sporlarına yönelik yapılanmanın her bir yayla ve bölge için ayrıntılı bir şekilde incelenmesi ve detaylandırılması gerekmektedir. Kaynakların korunması ve sürdürülebilir yönetimi odaklı hazırlanacak. Özellikle uygulama alanlarındaki yöre halkına alternatif gelir imkanı sunarken kültürel değerlerin yaşatılmasına katkı sunacağına inanıyorum." değerlendirmesinde bulundu.