ARTVİN (AA) - Artvin merkeze bağlı Tütüncüler köyü mezrasında aç kalan ayılar, evlere zarar verdi.

Tütüncüler köyüne 5 kilometre uzaklıktaki mezrada yiyecek bulmakta güçlük çeken ayılar, kışın kimsenin yaşamadığı 12 eve girerek eşyaları kullanılamaz hale getirdi.

Köy sakinlerinden Eşref Özdemir, gazetecilere yaptığı açıklamada, mezraların özellikle yazın daha yüksek yaylara çıkamayan kişilerin kullandığı yerler olduğunu söyledi.

Mezralarında 12 ev olduğunu belirten Özdemir, bunlardan bir kısmının ahşap olduğunu, kimisinin daha modern yapıldığını ifade etti.

Özdemir, 4 yıl önce kendi imkanlarıyla yaptıkları 2 katlı betonarme binanın demir kapısını kırarak içeri giren ayının, evde sağlam bir şey bırakmadığını kaydederek, ayının demir kapıyı adeta kopararak kendisine yer açtığını, evlerini perişan halde bıraktığını dile getirdi.

Yetkililerden bu saldırıları en aza indirecek önlemler almalarını isteyen Özdemir, "Birinci istediğimiz bu hayvanların besleneceği yerlerin oluşturması. Bunlar oluşturulursa bizim zararımız daha az olur. Bizim zararımızın da en azından belli bir bölümünün karşılanmasını talep ediyoruz. Bununla ilgili gerekli yerlere müracaat ettik." dedi.

Nihat Özdemir ise 70 yaşında olduğunu ve birkaç sene öncesine kadar ayıların evlere saldırması gibi bir durumla hiç karşılaşmadığı belirterek, şunları söyledi:

"Şimdi ayılar evlere giriyor. Bu birkaç senedir yaşanıyor. Devlet bunu vurmayı da yasakladı. Biz ne yapalım bu vaziyette? Tarlaları ekemiyoruz, domuz talan ediyor. Yazın hayvan saklayalım, yaylalara çıkalım dedik, bu sefer yaylalarımızı ayı yıkmaya başladı. Bu vaziyette mağduruz. Devlet buna bir çare bulsun."