ARTVİN (AA) - Artvin’de, Karasal Biyolojik Çeşitlilik ve İç Su Ekosistemleri Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme toplantısı gerçekleştirildi

DSİ 26. Bölge Müdürlüğü'nde düzenlenen toplantıda konuşan Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Biyolojik Çeşitlilik Daire Başkanı Hüseyin Avni Çatal, Türkiye’nin sahip olduğu biyolojik zenginliğinin ortaya konulması ve korunması amacıyla Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesinin uygulandığını anımsattı.

Bu kapsamda, Türkiye’nin biyolojik çeşitlilik haritasının oluşturulmasının amaçlandığını ifade eden Çatal, "Proje kapsamında bugüne kadar 54 ilde çalışmalar başlatılırken, 26 ilimizde ise bu çalışmalar tamamlandı. 2019 yılına kadar 81 ilimizde bu çalışmalar tamamlanarak, ülkemizin biyolojik çeşitlilik haritası ortaya çıkarılması planlanmaktadır. Proje kapsamında ülkemizin biyolojik çeşitlilik envanter ve izleme çalışmaları kapsamında damarlı bitkiler, memeli hayvanlar, kuşlar, balıklar, sürüngenler, çift yaşarlar için literatür ve arazi çalışılmaları, tohumsuz bitkiler omurgasız hayvanlar için de sadece literatür çalışması yapılmaktadır." diye konuştu.

Artvin’in ülkenin biyolojik çeşitlilik açısından en önemli alanların başında geldiğine işaret eden Çatal, şöyle devam etti:

"Saha çalışması 2016 yılı Ekim ayında tamamlanacaktır. Proje alanı olan Artvin, ülkemizde biyolojik çeşitlilik açısından en önemli alanların başında gelmektedir. Alan biyolojik çeşitlilik açısından en önemli alanları ifade etmekte kullanılan sıcak noktalar arasında yani Kafkas sıcak noktası sınırları içerisinde kalmaktadır. Ülkemiz ve Kafkaslar için önemli türlerden bir tanesi olan yaban keçisi ve çengel boynuzlu dağ keçisi popülasyonlarının önemli bir kısmı bu bölgede bulunmaktadır. Ayrıca, alanda daha önceki çalışmalarla varlığı tespit edilen ancak günümüzde varlığı şüpheli olan türlerden bir tanesi de Anadolu parsıdır."

Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özgür Eminağaoğlu ise, slayt sunumu eşliğinde Artvin’de gerçekleştirilen envanter çalışmaları hakkında bilgilendirme yaptı.

Toplantının ardından proje ekibi, Hatila Milli Parkı, Kafkasör Yaylası, Borçka Karagöl Tabiat Parkı ile Türkiye'nin ilk ve tek biyosfer rezerv alanı olan Borçka Camili bölgesinde saha çalışması yaptı.

Öte yandan, toplantıya Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdür Yardımcısı Cüneyt Aloğlu, Doğa Koruma ve Milli Parklar Artvin Şube Müdürü Yunus Aydemir, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan uzman Aysun Demet Güvendiren de katıldı.