Bölük ya da askeri birim olarak nitelendirilen askeri birlikler, idari bakımdan en küçük asker birimi olarak bilinir. İkinci Dünya Savaşı sonrasında bölüklerin kadroları genişletilerek bugün, pek çok şekilde genişletilmiş kadrolar halinde bölükler bulunur.

Birçok bölük bulunmaktadır. İkinci Dünya Savaşı sonrasında oluşturulan üç tüfekli muhabere taburlarına ek olarak yakın destek ateşi sağlayacak şekilde de ekip silahlarını sağlayan bir takım oluşturularak organize sağlanmıştır. Bu anlamda 6 subay, 187 erden oluşan şekilde bir bölük oluşturulmaya geçilmiştir.

Belirli görevleri yerine getirmek amacıyla, görevlerine ait şekilde hareket eden askeri birimlerin ya da bölüklerin işlevlerinin yerine getirmesi amacıyla belli sınıflara ayrılmıştır. Bunlar muharebe, keşif, belirli bir sınıfın temelinde ya da istihkam piyade bölükleri olarak bilinirler. Askeri birimler bu şekilde ayrılırken, yine kendi içerisinde de pek çok özelliğe sahip şekilde de birimler bulunur.

Belirli işlevleri yerine getirmek amacıyla hazırlanan bölükler, bu organizasyona uygun şekilde hazırlanır. Bölüklerin birbirleriyle olan ilişkisi dışında sayısı ise genelde en az 100 kişi olacak şekilde tasarlanmasına bağlıdır.

Bir Taburda Kaç Kişi Var?

Askeriyeye gidecek insanların en çok merak ettikleri konulardan biri de taburdur. Elbette tim, manga, takım, bölük gibi konular dışında da tabur da merak edilir. 4 bölükten oluşan birimlere tabur adı verilir. Tabur komutanı Yarbay ya da Binbaşı olarak rütbeye sahip olur. Tank Taburu, Piyade Taburu, Topçu Taburu gibi sınıflara ayrılmış şekilde taburların ana silahlarına göre sınıflar bulunur.

Dolayısıyla eğer ki tabur kaç kişiden oluşur? Diye merak ediyorsanız en az en az 100 kişilik 4 bölüğün birleşmesiyle oluşan taburlarda yaklaşık olarak 300 ile 1300 kişi bulunur. Tabur birliklerinin bu sayısı, bölüklerin özelliklerine göre değişkenlik gösterir. Sınıflara ayrılmış olan tank, piyade veya topçu taburlarının da özelliklerine bağlı kalarak bu sayı belirlenen aralıkta değişmektedir.

Belirli organizasyona uygun şekilde ordunun belirli görevlerini yapabilmesi adına Sıhhiye Taburu, İstihkam Taburu, Keşif Taburu, Muhabere Taburu, Bakım Onarım Taburu, Kimyasal Savunma Taburu, Lojistik Destek Taburu da bulunur. Bu taburların da yine ayrılmasıyla beraber kendi içerisinde en az 4 bölük oluşur. Topçu taburlar, genelde 3 ya da 4 topçu bölüğünün birleşmesiyle beraber oluşan taburlardır. Bununla beraber muharip taburların genel olarak 3 muharip bölük ve buna ek olarak 1 ikmal bölüğü oluşmasıyla beraber taburlar oluşturulmuş olur.

Askeri birimlerle ilgili olarak taburların birleşimiyle beraber alay, tugay, tümen şeklinde birleşimlerin oluşumu hazırlanır. Bu ve benzer şekilde tüm birlikler büyüdükçe tümen oluşumunu tamamlarlar. Askeri birliklerde en son Tümen askeri birliği bulunur. Tümen askeri birimi en az 10 bin ile 20 bin kişi arasında bulunan kişilerdir.