30 Ağustos-24 Eylül 2014 tarihleri arasında gerçekleştirilecek 21.Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali, 2000 yıllık Antik Aspendos Tiyatrosu’nun tarihi atmosferinde gerçekleşecek.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’nün, 1994’den bu yana kesintisiz olarak her yıl gerçekleştirdiği ve 1998 yılından bu yana uluslararası boyutuyla boy gösteren Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali, bu yıl 21 yaşında.
Bugüne değin yerli ve yabancı birçok sanatçı ve grubu ağırlamış olan Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali, Türk ve Dünya sanatından seçkin eserlerle sanatseverleri Aspendos Antik Tiyatrosu’nda buluşturmaya 21. yılında da devam ediyor.
Festival kapsamında, İzmir, Mersin, Antalya, Ankara, Antalya Devlet Opera ve Balesi Müdürlüklerinin yanı sıra yabancı konuk topluluklar Budapeşte Operet ve Müzikal Tiyatrosu ile İtalya - Sicilya, Taormina Festival Operası’nın sahneleyecekleri eserlerle de sanatseverler ile buluşmuş olacak.
Festivalin ikinci gecesi olan 3 Eylül 2014, Çarşamba gecesi, Mersin Devlet Opera ve Balesi, müzikleri ve müzik düzenlemesi C. Pugni ve B.Hoinic’e ait “Notre Dame’ın Kamburu” adlı bale eserini sanatseverlerle buluşturacak.
6 Eylül 2014, Cumartesi gecesi festivalin ilk yabancı konuk topluluğu olacak Macar grup, Budapeşte Operet ve Müzikal Tiyatrosu, “Operetler Galası” isimli gösteri-konserleriyle seyirciyle buluşacak.
Antalya Devlet Opera ve Balesi, 10 Eylül 2014, Çarşamba gecesi, Giuseppe Verdi’nin bestelendiği günden bu yana dünya opera repertuvarının vazgeçilmez eseri “La Traviata” eserini sahneleyecek.
13 Eylül 2014, Cumartesi gecesi, Merih Çimenciler’in sahneye koyduğu “Harem” balesi, Ankara Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelenecek.
Aspendos Antik Tiyatrosu, 17 Eylül 2014 Çarşamba gecesi, tarihi bir karakteri ağırlayacak ve Büyük Hun İmparatoru “Attila”’yı konu alan Giuseppe Verdi’nin ünlü operası Ankara Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelenecek.

İKİNCİ KONUK İTALYA’DAN
21. Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali’nin ikinci yabancı konuk topluluğu İtalya’dan geliyor. Sicilya’nın kültürel, sanatsal, turistik faaliyetleri ile ünlü kasabası Taormina’da düzenlenen ve Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’nün karşılıklı kültürel -sanatsal faaliyetler içerisinde olduğu Uluslararası Taormina Festivali’nden ülkemize gelen Taormina Festival Operası, 20 Eylül 2014 Cumartesi gecesi Giacomo Puccini’nin eseri “Tosca”yı sahneleyecek.
24 Eylül 2014, Çarşamba gecesi, 21. Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali, kapanış temsili olan “Herkül” operası, ünlü opera bestecisi G.F.Handel’in büyülü müziği ile sanatseverlere gelecek yıla kadar veda edecek.
Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen, ülkemizin kültür turizmine ve tanıtımına katkı sağlamayı da hedeflediği bildirilen Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali tatil 2000 yıllık Aspendos Antik Tiyatrosu’nda opera-bale eserlerini her yıl yerli ve yabancı geniş izleyici kitlesiyle buluşturuyor. Aspendos Antik Tiyatrosu ise mükemmel bir akustiğe sahip olmasıyla da anılan bir tiyatro olma özelliğini taşıyor.
(İHA)