ORDU (AA) - Arıların, bitkilerin tomurcuk ve filizlerinden toplayarak ürettikleri propolisin, özellikle soğuk havalarda astım ve bronşit hastaları tarafından doğal ilaç olarak kullanılabileceği bildirildi.

Ordu Arıcılık Araştırma İstasyonu Müdürlüğü Gıda Teknolojisi Bölümü Başkanı Fazıl Güney, AA muhabirine yaptığı açıklamada, propolisin çok farklı alanlarda kullanılabilen bir arı ürünü olduğunu söyledi.

Propolisin bakterilere karşı güçlü etkisine değinen Güney, şöyle konuştu:

"Günümüzde antibiyotiklerin yan etkileri herkes tarafından biliniyor. Propolis doğal bir ilaç olduğu için yan etkiler görülmüyor ve mikroorganizmalara karşı etkili oluyor. Mesela mantara ve virüse karşı etkili olabiliyor. Özellikle havaların soğumaya başladığı bugünlerde astım ve bronşit hastaları propolis kullanabilir. Ağız içerisinde oluşan yaralara karşı yine propolis gargara şeklinde değerlendirilebilir. Tabi kullanımı yaygınlaştıkça artık bazı kozmetik ürünleri ve diş macunlarında propolis katkıları görebiliyoruz. Propolis çok farklı alanlarda kullanılabilen bir ürün." 

Propolisin yüzyıllar boyunca doğal bir ilaç olarak kullanıldığını vurgulayan Güney, "Doğal olduğundan şüphemiz yoksa özellikle soğuk algınlıklarında propolis diğer ilaçlara destek olarak kullanılabilir. Ayrıca propolisin bağışıklığı artırıcı ve uyarı özellikleri var. Mesela bağışıklığa destek amacıyla propolis belirli oranlarda kullanılabilir" dedi.

- "Faydadan çok zararı olabilir"

Güney, propolisin tüketilmesi noktasında bazı kurallara uyulması gerektiğini vurgulayarak, eğer dikkat edilmezse faydasından çok zararı olabileceğini anlattı.

Arıların propolisi çevreden topladığına dikkati çeken Güney, "Arı eğer propolis kaynağı bulamazsa yapıştırıcı madde olarak zift kullandığı söyleniyor. Bu yüzden propolisin temiz olduğuna emin olmamız lazım. Çünkü biz diğer maddeler bulaşmış şekilde propolis tüketirsek faydadan çok zararı olur. Temiz olduğuna inanıyorsak saf halde tüketmekte zarar yok ama eğer endişemiz varsa bazı yollarla propolis saf hale getirilebiliyor" diye konuştu.

- "Propolis, aşırı dozda kullanımdan kaçınılması gereken bir üründür"

 Ordu Tabipler Odası Başkanı ve Ordu Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özgür Enginyurt da çok eskiden beri propolisin hekimler tarafından en çok vücudu zararlı bakteri ve virüslerden temizleyici, mikrop öldürücü, enfeksiyon giderici ve yenileyici özellikleri nedeniyle kullanılageldiğini belirtti.

Propolisin bu özelliklerinin bilimsel yayınlarla ispatlandığına değinen Enginyurt, şunları kaydetti:

"Bu özellikleri yanında son yıllarda yapılan çalışmalarla antioksidan, antimutajenik (kanser hücresi oluşumunu engelleyici) etkileri de kanıtlanmıştır. Propolis, aşırı dozda kullanımdan kaçınılması gereken bir üründür. Çünkü yüksek dozlarda kullanımında diğer birçok tıbbi üründe de olabilen mutajenik (kanser yapıcı) etkisi de ispatlanmıştır. Bu nedenden ötürü aşırı dozda kullanımından kaçınılmalıdır."

Enginyurt, "Propolis, bronşit gibi birçok enfeksiyon hastalığının, astım gibi birçok kronik hastalığın, kolon gibi bazı kanser hastalıklarının, kozmetikte ve cilt hastalıkları ile göz hastalıklarının tedavisinde diğer mevcut tedavilerin yanında kullanılmaktadır" dedi.