Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Kırıkkale’de basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Bakan Atalay, ‘paralel yapı’ operasyonu kapsamında yapılan tutuklamaların devamının geleceğini belirterek, “Kim yaparsa yapsın emniyette, güvenlikte, yargıda vesaire, bütün bunların hesabı sorulur” dedi.
Kırıkkale’ye bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere gelen Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Vali Ali Kolat’ı ziyaretinde gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. İstanbul Ankara hızlı tren hattı ile ilgili düşüncelerini aktaran Atalay, “Uçaktan daha tercih edilir bir ulaşım aracı olacaktır. Bu tabi çok sevindiğimiz bir husus. İnşallah Kırıkkale kısmı da tamamlanır yakında, hızla devam ediyor hızlı tren çalışmaları. Yani hızlı tren mesafe açısından değil aynı zamanda konfor var, rahatlık var. Trende yolculuk yapıyorsunuz, çalışarak, okuyarak veya kahvenizi içerek. Doğrusu çağdaş bir ulaşım aracı. Sabah ilk hızlı treni uğurlarken zevkini yaşadık” dedi.
İsrail’in Gazze’ye yaptığı saldırılara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bakan Atalay, bayrama kadar ateşkesin ve ablukanın kalkması için müzakerelerin sürdüğünü söyledi. Atalay, “İsrail’in uyguladığı devlet terörüdür. Bu konuda Türkiye en açık tavrı takınan bir ülkedir. Biz, dünyanın neresinde olursa olsun daima her türlü zulme karşı koyuyoruz. Hükümetimizin en önemli kimliklerinden birisi de bu. Haksızlığa karşı koymak, zalimlere karşı koymak. Müzakereler sürüyor. İşte Amerikan Dışişleri Bakanı, bizim Dışişleri Bakanımız, orada tarafları ikna etme anlamında çalışmalar sürdürüyor. İnşallah bugün yarın, bayramdan önce ateşkes sağlanır ve aynı zamanda o kapılar açılır, en azından liman kapısının açılması yönünde bir çaba da var. Yani bu Ramazan ayında en büyük üzüntümüz doğrusu Gazze oldu. Gazze’deki kardeşlerimize yapılan bu zulümler oldu. İnşallah ateşkes bayrama kadar sağlanabilirse biz memnun olacağız. Ama tabii ki sadece ateşkes değil o ablukanın kalkmasını istiyoruz. Bizim biliyorsunuz İsrail ile en önemli şartlarımızdan birisi o. Yani onlar özür de dilediler Başbakanımızdan. Başbakanımızın ilişkilerin normalleştirmek için en önemli üç şartından biri Gazze’ye yapılan ablukanın kalkmasıydı. Şimdi bu görüşmeler içinde o konular da söz konusu” dedi.
‘Paralel yapı’ operasyonu kapsamında yapılan tutuklamalarla ilgili açıklamalarda bulunan Bakan Atalay, “Çalışmaların hepsi hukukun içinde ve bundan sonrada öyle olacaktır. Sorulduğundan şunları diyorduk; ‘Bu konularda çalışmalar var dosyalar olgunlaştığında yargı onlarla ilgili gerekeni yapacaktır’ diye. Şu anda dosyalar olgunlaşma safhasında ve işte başlamış oldu. Soruluyor ‘onların devamı gelecek mi?’ diye tabi gelmesi lazım, gelecektir. Yargıda da değişik alanlarda olacaktır. Yani zamanında yapılmış yanlışlıklar varsa hatalar varsa bunları yapanlar, haksız, illegal dinleme yapanlar, evrakları değiştirenler vesaire bütün bunların hesabı sorulur. Kim yaparsa yapsın emniyette, güvenlikte, yargıda vesaire. Tabi yargıya doğru kayacağında tahmini içindeyiz” şeklinde konuştu
(İHA)