Atatürk Havalimanı ve çevresinde bulunan kuş sürüleri pisttin üzerinde uçunca bazı uçaklar beklemek zorunda kaldı. Kalkış yapacak uçaklar kuş sürülerinin pisttin üzerinden ayrılmasını bekledi.
İstanbul’da etkili olan lodos uçuş trafiğini olumsuz etkilerken, buna pistlerin üzerinde uçan kuş sürüleri eklenince, bazı uçaklar kalkış yapabilmek için beklemek zorunda kaldı. Kalkış için Florya-Sefaköy yönündeki pistte bekleyen bir uçağın pilotu,"Pist içinde katediyorlar yaklaşık 100 metre önümüzdeler" diye bilgi verdi. Bunun üzerine kontrolör de “Efendim kalkabilecek misiniz bu durumda, yoksa araç (kuşlarla mücadele aracı) gönderelim mi?" diye sordu. Pilot ise, "Efendim şöyle yapacağız kat etsinler biz ikaz edeceğiz" cevabını verdi. Kuşların pisti katetmesi üzerine uçak havalandı.
Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin özel donanımlı iki aracı Atatürk Havalimanı’nda kuşlarla mücadelede etkin olarak kullanılıyor. Pist etrafında kuşlar görüldüğünde bu araçlara yerleştirilen cihazlardan vahşi hayvan sesi çıkartılarak kuş sürüleri kaçırılmaya çalışılıyor. Bir süre önce de Atatürk Havalimanı’nda kuşlarla mücadelede yeni cihazlar kullanılmaya başlanmıştı. Kuşlarla mücadelede yeni önlem olarak alınan ve pist etrafına patlar kuş kovma cihazları yerleştirilmişti.
(İHA)