Ankara Üniversitesi “Atatürk ve Cumhuriyet” konulu defile ile izleyicileri cumhuriyetin ilk yıllarına götürdü.
Ankara Olgunlaşma Enstitüsü tarafından hazırlanan defile, Ankara Üniversitesi Morfoloji Yerleşkesi Abdülkadir Noyan Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Defileye, Ankara Üniversitesi Rektörü Erkan İbiş’in yanı sıra, üniversitenin eski rektörleri, üniversite bünyesindeki fakültelerin dekanları ve öğretim üyeleri katıldı. Defile sonunda yapılmak üzere, çekiliş için girişte kalemler satıldı. Defile sonunda gerçekleştirilen kurada, kalemlerin üzerindeki numaralar dikkate alındı. Kurada 1 kişiye 2 günlük Ilgaz tatili ve 1 kişiye de bir haftalık İtalya seyahati çıktı.
Defile öncesinde Ankara Üniversitesi Konservatuarı öğretim üyeleri, “Kurtuluşa Giden Yol” isimli bir konser verdi. Öğretim üyeleri, verdikleri konserde piyano eşliğinde “Ankara’nın taşına bak”, “Efelerin efesi”, “Ankara Ankara güzel Ankara”, “Yaşa Mustafa Kemal Paşa yaşa” şarkılarını seslendirdi. Daha sonra Ankara Olgunlaşma Enstitüsü tarafından hazırlanan, “Atatürk ve Cumhuriyet” defilesi seyircilere sunuldu. İzleyiciler sahneye tek tek çıkan cumhuriyet dönemine ait kıyafetleri giymiş mankenleri gördüklerinde salonda alkış tufanı koptu. Defile sırasında Atatürk’ün resimleri de slayt gösterimi ile perdeye yansıtıldı. Sahneye çıkan mankenler Atatürk’ün bu resimlerinin önünde Atatürk’ün verdiği pozların aynısını verdi. Bu pozlarda salondan alkış sesleri daha da yüksek geldi.

“BURADA ATATÜRK VAR, CUMHURİYET VAR”
Defile öncesinde konuşan Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, defilenin gelirinin ihtiyaç sahibi öğrencilere burs olarak verileceğini belirterek, “Davetiyeye baktığımda sadece defile görmüyorum. Burada Atatürk var, cumhuriyet var. Ama onun ötesinde birçok temanın da bu davetiyede birleştiğini, bizi de bu temanın bir araya getirdiğini görüyorum. Sadece cumhuriyetin o modern kıyafetlerini görmek için burada değiliz. Aynı zamanda buradan elde edilecek gelirle de bir hayır işlemenin çabasındayız. Çünkü buradan elde edilecek gelir öğrencilerimize burs olarak gidecektir. Geçmiş nesillerden bize kalan miraslardan birisi de, kimsesizlerin kimsesi olmaktır. Bu bağlamda, üniversitemizde 2 bin 500 ihtiyaç sahibi öğrenciye değişik başlıklar altında destek sağlanmaktadır” diye konuştu.

İBİŞ’TEN HZ. MUHAMMED VURGUSU
İbiş, gösterilen defilenin bir hayır işi olduğuna dikkat çekerek, “Hz. Muhammed ‘İnsanların zenginliği yaptığı iyiliklerin toplamıdır’ demiştir. İşte damlaya damlaya göl olur sizlerin de bu katkılarıyla. Vesile defiledir, vesile etkinliktir ama sonuçta hepsi bir hayırdır, bir katkıdır, bir özveridir” ifadelerini kullandı.
Ankara Üniversitesi Burs Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Asuman Sunguroğlu ise, “Atatürk’e göre, gençlik çağı yılmayan bir azimle, coşkuyla ve canlılıkla milletin daha güzel yarınlara kavuşması için çalışma çağıdır. Gençler kendilerine bırakılan manevi emaneti her türlü güçlük karşısında yılmadan sonsuza kadar yaşatmalı ve takip etmelidirler. Zira cumhuriyeti yükseltecek ve devam ettirecek olanlar gençlerdir. Bu sebepledir ki, Türk istiklalini ve Türkiye Cumhuriyeti’ni sonsuza dek koruma görevi onlara emanet edilmiştir” dedi.
(İHA)